Prosim vas o radu

Maria    17.07.2017, 08:52

Mam 4mesacnu dceru Alexandru je len kojena na poziadanie.bez problemov sa prisala pekne priberame kazdy mesiac 1200g.problem je s tym ze cezna den velmi malo spi za cely den dokopy hodinku.v noci je kazdu hodinu hore.tento stav pretrvava asi dva tyzdne.doteraz bolo vsetko v pohode.mam pocit ako keby jej to kojenie nestacilo.prosim vas, o radu

Milá Mária,

vašu situáciu nie je možné vyhodnotiť prostredníctvom internetu. Podľa toho, čo píšete, sa zdá, že vaše bábätko je výlučne dojčené, bez problémov, priberá a prospieva.

Vo všeobecnosti v noci sa bábätko v tomto veku môže budiť každú hodinu. Čo sa týka denného spánku, odporúčame vám riešiť túto situáciu na podpornej skupine dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

alebo si dohodnúť osobné stretnutie s poradkyňou pri dojčení:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste sa porozprávali o tom, ako konkrétne toto vyzerá. Stretli sme sa napr. so situáciami, v ktorých napr. za spánok považujú niektorí ľudia len to, ak bábätko spí samostatne v postieľke tak, že sa nezobudí nejakú dobu. Ak napr. takéto bábätko pospáva už hodinu pred tým na prsníku alebo na rukách, niekedy sa stáva, že za spánok sa „počíta“ skutočne až to, keď sa položí do postieľky.

Definícia „kvalitného“ spánku je pre bábätká dosť iná ako pre dospelých. Bábätká väčšinou spia „kvalitne"“, keď sú v tesnej blízkosti s matkou (v nosiči alebo v posteli), často potrebujú dojčenie, aby mohli zaspať na prsníku, a tiež potom, aby ďalej spali, ak sa prebúdzajú, a ich spánkové cykly sú krátke a trvajú oveľa menej, než si ľudia predstavujú a mamičky prajú. Nie je typické, aby dojčené bábätká spali súvisle dve či tri hodiny. Je omnoho typickejšie, že potrebujú veľmi časté dojčenie a že spia v relatívne krátkych, no postačujúcich úsekoch. Toto sa s vekom bude postupne meniť. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Prosim vas o radu