Nočné dojčenie je/nie je ok?

Juliana    13.09.2012, 21:05

Dobrý deň, viem, že tu bolo položených veľa otázok o nočnom dojčení, mňa ale naposledy zaujal váš odkaz, v článku sa odvoláva na moderné poznatky z neurobiológie ale aký postoj by ste mali k argumentom, že prijímanie mliečka vnoci kazí zúbky detí (laktóza) a žalúdok si neodpočinie, lebo neustále prijíma potravu? Priatelia voči nočnému dojčeniu ešte argumentovali, že pri dlhšom neprerušovanom spánku sa uvoľňujú hormóny inak ako pri prerušovanom (to ale neviem, či je reálny fakt). Oni totiž na základe týchto argumentov vynechali nočné dojčenie a ich syn (15mes.) už prespí celú noc a je dojčený cez deň.

Milá Juliana,

dojčenie v noci nie je príčinou zubného kazu - detailnú odpoveď v tomto smere nájdete tu:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=221

Argument o odpočívaní žalúdku nie je podložený žiadnymi štúdiami - dajte si ich ukázať. Nehovoriac o tom, že deti v tomto veku potrebujú dojčenie z iných príčin ako z dôvodu príjmu mlieka a dokonca často v noci ani nepijú nejaké významné množstvá mlieka. Nie je žiaden dôvod na to, aby dieťatko nemohlo piť materské mlieko počas noci, z hľadiska žalúdka to nevadí.

Neprerušovaný spánok je predstava, ktorá v skutočnosti neexistuje, všetci ľudia spia v spánkových cykloch, jediný rozdiel je, ako po ukončení jedného spánkového cyklu sú schopní upadnúť do ďalšieho. Dospelí ľudia sa často v tejto fáze cyklu otočia, zmenia polohu a podobne, niekedy sa prebudia viac, inokedy menej, niekedy si prebudenie dokonca pamätajú, inokedy nie, ale bez ohľadu na to, sa to deje. Pre dojčené deti je prechod medzi jedným spánkovým cyklom a druhým umožňovaný dojčením. Toto bola odvždy jedna z funkcií dojčenia - uľahčiť opätovné zaspatie dieťatka po ukončení spánkového cyklu. Pre dieťa je príjemné vedieť, že má takýto jednoduchý prostriedok k dispozícii a že sa naň môže spoľahnúť. Samo dospeje do štádia, keď ho už na prechod do ďalšieho cyklu nebude potrebovať. Nie je sa kam ponáhľať. Všetko má svoj čas a istota, ktorú deti nadobudnú prostredníctvom nočného dojčenia, v čase, keď ho potrebovali, sa vám vráti. Všetky deti postupne budú v noci spať, aj bez dojčenia. V "prerušovanom" a "neprerušovanom" spánku nie je "hormonálny" rozdiel. A rodičia, ktorí sa nesnažia o dosiahnutie méty "neprerušovaného" spánku sa v konečnom dôsledku vyspia lepšie, ako tí, ktorí sa neustále trápia tým, či sa dieťaťu nekazia zuby, či mu dostatočne odpočíva žalúdok a či už by nemal spať bez dojčenia tak, ako dieťa susedov.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nočné dojčenie je/nie je ok?