Spanie s prsnikom

Kristina    17.07.2017, 09:38

Dobry den.rada by som sa spytala mam maleho 4mesacneho chlapca ktoreho plne dojcim. Vecer ho ulozim do postielky spinkat. Za 2hod sa zobudi ho nakojim a vlozim naspat do postielky. A za dalsie dve opat. No dalsi krat ked zacne plakat ze je hladny uz som leniva vstat a tak si ho vezmem z postielky do postele a je na prsniku. On si cucne kolko potrebuje a zase zaspi . Takto sa spolu dokazeme vyspat aj do 10hod rana.co je pre mna super ze niesom cezden unavena. No priatel mi nadava zato ze preto maly nevydrzi bez prsnika viac ako hodinu lebo som ho vnoci rozhyckala. a taktiez keby som ho to chcela odnaucit budi sa kazdu hodinu co si iba cucne .... viete mi povedat ci to co robim moze byt pre dieta problem a ci ho to mam odnaucit? Dakujem

Milá Kristína,

vaše bábätko sa správa úplne normálne. Bábätká počas celej evolučnej histórie ľudstva spávali spolu so svojou matkou a vedia, že kdekoľvek inde nie sú v bezpečí. A to nielen pred predátormi – bábätko v tomto veku nedokáže ešte spoľahlivo regulovať všetky svoje telesné funkcie a tak prítomnosť matky preňho znamená bezpečie aj z tohto pohľadu, pretože matka svojou prítomnosťou reguluje spánkové cykly, dýchanie a srdcovú činnosť dieťaťa. Pre toto je dojčenie a spoločné spanie s matkou prevenciou syndrómu náhleho úmrtia. S bábätkom by ste mali spať spoločne už od prvého nočného spánku, pretože pri spaní v postieľke túto ochranu stráca.

A pochopiteľne za milióny rokov, čo bábätká spia s matkami, sa tomuto prispôsobilo aj matkino telo a preto sa lepšie vyspíte, ak spíte s bábätkom v spoločnej posteli. Dojčenie má uspávať aj matku a dojčiace matky, ktoré spia spoločne s dieťaťom v posteli sa vyspia v priemere o 40 minút dlhšie, než nedojčiace matky.

Pochybnosti vášho priateľa sú pochopiteľné. Žije totiž v spoločnosti, z ktorej sa dojčenie vytratilo. Dojčenie nie je normou – nie je vnímané ako niečo, čo sa typicky deje pri starostlivosti o bábätká v prvých rokoch života. Máme skúsenosti takmer výlučne s nedojčenými deťmi. Definíciu kvalitného spánku sme umelo vytvorili pri pozorovaní spánku bábätiek spiacich samostatne v spánkových laboratóriách. Dostali sme sa do paradoxnej situácie – dojčenie a spoločné spanie sa nepovažujú za normálne, pretože sa vytratili. A čo nie je normálne, sa nepovažuje za dobré. V tomto smere je správanie vášho priateľa pochopiteľné, snaží sa urobiť všetko pre správny vývoj vášho bábätka. Rovnako ako mnohí ľudia vo vašom okolí však nevedia, že to, čo sa nesprávne definovalo ako správny spánok, pochádzalo zo štúdií spánku, akým bábätká milióny rokov nikdy nespali – spánok detí oddelených od matiek nie je normálny. Napriek tomu – práve tento bol skúmaný v spánkových laboratóriách a ten sa definoval, ako normálny. Takže dnes ak chceme napodobniť spánok dieťaťa v spánkovom laboratóriu, musíme vytvoriť podmienky spánkového laboratória.  

Všetci ľudia spia v spánkových cykloch (nie neprerušovaným spánkom), jediný rozdiel medzi dospelými a bábätkami je, ako sú po ukončení jedného spánkového cyklu schopní upadnúť do ďalšieho. Dospelí ľudia sa často v tejto fáze cyklu otočia, zmenia polohu a podobne, niekedy sa prebudia viac, inokedy menej, niekedy si prebudenie dokonca pamätajú, inokedy nie.

Pre dojčené deti je prechod medzi jedným spánkovým cyklom a druhým umožňovaný dojčením. Toto bola odvždy jedna z funkcií dojčenia - uľahčiť opätovné zaspatie dieťatka po ukončení spánkového cyklu. Dieťa navyše môže vypiť počas noci podstatnú časť svojho príjmu mlieka a to je dôležité pre jeho prospievanie. V noci sa tvorí matkám najviac prolaktínu a bábätká majú možnosť vypiť dostatočné množstvo mlieka. To, že bábätku dáte v noci prsník, je najlepší a najjednoduchší spôsob, ako ho naspäť uspať. Je zbytočné snažiť sa mu ho nedať.

Spánok detí a počet prebudení sa v priebehu času menia. A nezávisí to len od dojčenia či hladu bábätka. Bábätká sa budia z rozličných dôvodov a dojčenie im pomáha znovu zaspať. Bábätká sa môžu budiť veľmi často. Intervaly prebúdzania sa nemusia vekom predlžovať. Môže sa stať, že sa bábätká po polroku budia častejšie, ako keď boli novorodenci. Ovplyvňujú ich totiž viac podnety počas dňa, rýchly rozvoj mozgu, spracovávanie nových zážitkov, získavanie nových schopností (otáčanie, sedenie, lozenie, chodenie), rast zúbkov. Môžete si však byť istí, že všetky deti sa raz budiť prestanú a budú spať celú noc bez toho, aby ste ich to museli naučiť. V tomto veku vaše dieťa potrebuje v noci istotu vašej prítomnosti, vašu pomoc pri tom, aby mohlo zaspať, a aby sa naučilo, že spinkanie a noc sú bezpečné a že má pri sebe niekoho, kto mu pomôže, aby dokázalo naspäť zaspať. Keď vidíte, že sa vaše bábätko začína prebúdzať a vy ho začnete hneď dojčiť, znamená to, že sa neprebudí úplne, dojčíte ho teda v polospánku a vďaka tomu je pravdepodobnejšie, že rýchlejšie zaspí. Toto znamená, že napriek mnohým zobudeniam sa aj vy, aj dieťa vyspíte lepšie. Ak navyše máte dieťatko blízko seba alebo pri sebe v posteli, je aj pre vás takto jednoduchšie dojčiť dieťa v polospánku, pretože pri dojčení rýchlejšie zaspíte a zobudenie nebude pre vás také náročné, pretože si takto vytvoríte podmienky, aby došlo k čo najmenšiemu prebudeniu. Vaše dieťa sa raz prestane budiť, aj bez toho, aby ste ho učili zaspať či prespať celú noc. Naučí sa to rovnako, ako sa samo naučí chodiť. Naozaj. Teraz je čas, aby ste mu poskytovali istotu, že zaspávať a v noci spať je príjemné a bezpečné. Keď sa táto jeho potreba nadobudnutia istoty naplní, sama od seba odznie. To bude dôvod, pre ktorý bude potom celú noc bez prebudenia s istotou spať. Toto obdobie je jedinečné a nikdy sa nevráti. A rodičia, ktorí sa nesnažia o dosiahnutie méty „neprerušovaného“ spánku, sa v konečnom dôsledku vyspia lepšie, ako tí, ktorí sa neustále trápia tým, či sa dieťaťu nočným dojčením nekazia zuby, či mu dostatočne odpočíva žalúdok a či už by nemalo spať bez dojčenia tak, ako dieťa susedov.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Spanie s prsnikom