Zaspávanie na prsníku

Mirka    26.07.2017, 17:00

Dobrý deň, mám 14. týždňovú dcérku, ktorá je plne dojčená zhruba každé dve hodiny. Avšak máme veľký problém so zaspávaním, v kočíku veľmi plače, na rukách to trvá veľmi dlho a je vyčerpávajúce, a tak ju uspávam na prsníku. Ale to znamená, že ju prikladám aj každú hodinu. Z okolia počúvam, že to nie je dobré, lebo potom sa od nej nemôžem ani pohnúť. Avšak ja si myslím, že do prvých príkrmov je 2,5 mesiaca, a to sa dá zvládnuť a je to lepšie, ako ju hojdať v kočíku, kde plače, kým nezaspí. Len by som potrebovala uistiť, že to robím správne :). Ďakujem.

Milá Monika,

z vášho popisu vyplýva, že svoje bábätko dokážete uspať dojčením a že ho dojčíte približne raz za hodinu. Rozumieme tomu, že vaše okolie má k takejto starostlivosti poznámky, ktoré však vyplývajú najmä z nepochopenia dojčenia. Okolie, ktoré má skúsenosti prevažne s nedojčením a nedojčenými deťmi, môže mať rôzne predstavy o tom, ako vyzerá kŕmenie umelou výživou. Predstavy o tom, že dieťa sa dojčí len preto, že pri dojčení získava mlieko, že kŕmenie má prebiehať v určitých intervaloch a schéme. Všetky tieto predstavy spôsobovali v minulej generácii také problémy s dojčením, že drvivá väčšina detí nebola dojčená dlhšie, než pár týždňov. Dojčenie totiž nie je len pitie mlieka. Dojčenie je starostlivosť o dieťa. Dojčenie pomáha regulovať činnosť srdiečka dieťaťa, jeho dýchanie, znižuje hladiny stresových hormónov a znižuje prežívanie bolesti. Z týchto dôvodov je to naďalej jednoduchý a rýchly spôsob ako utíšiť dieťa, ktoré sa fyzicky zranilo, či ho niečo rozľútostilo. Dieťa má stráviť dojčením pomerne veľa času. Samotné satie na prsníku napomáha správnemu rozvoju tváre dieťaťa, najmä správnemu formovaniu zubných oblúkov, podnebia, a tým vplýva na postavenie zubov a následne na zdravotný stav ústnej dutiny po celý zvyšok života človeka. Správne formovanie ústnej dutiny ovplyvňuje postavenie aj iných dôležitých súčastí hlavy dieťaťa – napr. veľkosti nosových štrbín, postavenie Eustachovej trubice, hltana atď. Dojčenie je mimoriadne dôležité v rozvoji mozgu dieťaťa. Pre všetky tieto dôvody nestačí dojčiť v určitých intervaloch. A pre všetky tieto dôvody deti chcú zaspávať na prsníku a uspávanie dojčením je jedna z hlavných funkcií dojčenia. A tým, že toto svojmu dieťatku umožňujete, mu pomáhate učiť sa, že problémy riešia vzťahy a nie veci. Že ste tu preňho vždy, keď vás potrebuje, že mu pomôžete riešiť situácie, ktoré zatiaľ samo nedokáže zvládnuť. Časom bude skúšať viac a viac z týchto situácií riešiť samo a do času, kým to nezvládne, potrebuje mať istotu, že ste nablízku, ak sa mu to nepodarí. Preto dojčenie vytvára naviazanie a to, že dieťa skutočne potrebuje mnoho mesiacov matku neustále nablízku. Toto sa vníma ako nevýhoda, ale nie je to tak. Svoje bábätko môžete so sebou zobrať skutočne takmer všade a spolu s nejakým nosičom alebo šatkou vám dojčenie pomáha mať pre starostlivosť o bábätko všetko poruke. Dojčenie a nosenie vás naopak dokážu oslobodiť – s bábätkom môžete vďaka dojčeniu a šatke zvládnuť výlety, stretnutia s kamarátkami, návštevy u lekára, na úradoch či nakupovanie a iné aktivity, ktoré potrebujete zvládnuť. Odporúčame vám začať navštevovať podporné skupiny dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

na ktorých získate ubezpečenie, že to, čo robíte, je správne a že to vášmu bábätku nesmierne pomáha. Práve takéto dojčenie – dojčenie podľa potrieb bábätka, je kľúčom k tomu, aby dojčenie fungovalo z dlhodobého hľadiska. Pokračujte v tom, čo robíte. Na poznámky okolia môžete reagovať vetou: „Nám to takto vyhovuje.“ Vaše bábätko je maličké len zopár mesiacov. Už čoskoro bude všetko iné.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zaspávanie na prsníku