Osteoporoza

Ivana    27.07.2017, 10:25

Dobry den. Moj syn ma rok a ja stale kojim. Mam ale osteoporozu ktora sa mi postupne zhorsuje.Problemy s kostami mam uz 10 rokov. Pocas tehotenstva a dojcenia som bola prakticky bez liecby. Planujeme este dalsie dieta mam 34 rokov. Lekar mi odporucil syna okamzite odstavit a pokusit sa otehotniet. Neviem co robit. Menzes este stale nemam. Dakujem za odpoved.

Milá Ivana,

ak máte celoživotné problémy s hustotou kostí, potom je pre vás o to dôležitejšie dojčiť čo najdlhšie. Existuje nesprávna predstava, že dojčenie odčerpáva vápnik z kostí, že spôsobuje ich rednutie. Z hľadiska zdravia dojčiacich matiek pôsobí dojčenie pozitívne z hľadiska osteoporózy. Je navyše známe, že po skončení dojčenia sa matke mení skladba kostí a dopĺňa sa vápnik, čo je v rámci prevencie osteoporózy významné.

Vedecké dôkazy podporujúce dojčenie z hľadiska prevencie osteoporózy sú presvedčivé. Je časté, že mnohí lekári odporúčajú skončiť s dojčením pri akomkoľvek náznaku zdravotného problému, pretože dojčenie je brané ako vyčerpávajúce pre matku, odoberajúce jej živiny a bez skutočných dôkazov sa nesprávne považuje za zdroj akýchkoľvek problémov matky, hoci ak by matka nedojčila, tak by sa hľadala príčina inde.

A ďalší dôvod, pre ktorý sa odstavenie často odporúča, je že ľudia v tom "nevidia význam" a nemajú poznatky o tom, prečo je dojčenie pre dieťa po roku veľmi dôležité. Ak niekto o tomto nevie, je odstavenie aická reakcia na akúkoľvek diagnózu matky. Zdá sa to byť "bezpečnejšie" odporúčanie, ktoré neberie do úvahy riziká nedojčenia, medzi ktoré patrí práve riziko osteoporózy.

Situácia, kedy rok po pôrode nemáte menštruáciu, nie je nijako prekvapivá. Dojčiace matky priemerne dostávajú menštruáciu medzi 14 – 17 mesiacom po pôrode. Toto je prirodzená ochrana pred tým, aby nepočali bábätko príliš skoro – v čase, kedy ich staršie dieťa ešte mimoriadne potrebuje. Tehotenstvo napr. významne zníži množstvo materského mlieka, ktoré sa matke tvorí a ročné dieťa má ešte byť prakticky takmer výlučne dojčené a príkrmy len ochutnávať.

V tejto situácii vám nijako nepomôže dieťa odstaviť, alebo začať znižovať počty dojčení cez deň, či v noci. Je dôležité z hľadiska plodnosti vedieť, že hladiny prolaktínu približne po roku po pôrode sa za fyziologických okolností nijako zásadne nelíšia u ženy, ktorá dojčí od tých, ktoré má žena, ktorá nedojčí. Vaše telo potláča plodnosť vtedy, ak je starostlivosť o vaše dieťatko ešte stále taká náročná, že nie je vhodný čas na nové tehotenstvo. Toto je správna reakcia vášho tela. Dôvodom nie je len dojčenie ako také. Napriek tomu, že z hľadiska hladín hormónu prolaktínu matka, ktorá po roku dojčí, je na tom hormonálne približne rovnako, ako matka, ktorá nedojčí, častokrát sa matky vo vašej situácii dozvedia, že by mali znížiť počet dojčení, aby sa plodnosť vrátila. Odstavenie nespôsobí, že starostlivosť o dieťatko bude jednoduchšia. Odstavenie ani zníženie počtu dojčení nijako nepomôže tomu, aby sa vaša plodnosť vrátila rýchlejšie. Ženy, ktoré uvádzajú, že keď znížili počet dojčení, vrátila sa im menštruácia, by vysoko pravdepodobne menštruáciu dostali už aj bez zmien v dojčení. 

Ak žena nemala problém s otehotnením pred prvým tehotenstvom, nie je dôvod predpokladať, že teraz bude ťažké otehotnieť a štatisticky by ste už čoskoro mali očakávať návrat menštruačných cyklov a plodnosti.

Ak máte podozrenie, že môžu nastať problémy s plodnosťou, napríklad preto, že už pred prvým tehotenstvom nebolo pre vás jednoduché otehotnieť alebo udržať tehotenstvo, potom riešením nie je odstaviť dieťatko, ktoré je vo veku, keď dojčenie ešte významne potrebuje (http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-dlho-ma-dieta-byt-dojcene/), ale začať už teraz sledovať svoje znaky plodnosti na zistenie rôznych biomarkerov, ktoré môžu poukazovať na možné príčiny zníženej plodnosti, aby ste ich čo najskôr mohli začať riešiť v súlade s vaším telom a prirodzeným cyklom (viac sa dozviete www.plodar.sk).  



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok