Časté nočné dojčenie 10 mesačného nejedáka

Ivana    27.07.2017, 10:44

Dobrý deň prajem,10 mesačný synček odmieta príkrmy v akejkoľvek forme,preto sa len dojčíme.V poslednej dobe cca mesiac,sa v noci budí aj 15x s tým,že zakaždým saje dosť veľa mlieka.Cez deň ho často prikladám k prsníku,aby sa napapal,no zaujíma ho všetko okolo,len nie mliečko.Prosím poraďte,ako sa dostať z tohto začarovaného kruhu,aby papal viac cez deň ako v noci.Nemôže byť to časté nočné dojčenie aj dôvodom odmietania príkrmov? Inak krásne priberá,aj keď je len čisto dojčený.Ďakujem za radu Mamila

Milá Ivana,

v situácii, ktorú popisujete, by bolo ideálne vidieť, čo presne sa deje pri osobnom stretnutí s poradkyňou pri dojčení. Niekedy sa stretávame s tým, že prikrmovanie bábätka sa opíše tak, ako ste napísali vy – že bábätko úplne odmieta príkrmy a pritom je situácia taká, že bábätko má ochotu skúšať, objavovať a hrať sa s jedlom, dávať si ho do pusinky, skúšať ho oblizovať a podobne a ako „odmietanie príkrmov“ matka definuje to, že dieťa nechce zjesť pripravený príkrm v určitom množstve. Ak však bábätko má záujem príkrmy skúšať, napodobňovať iných ľudí pri jedení, vyberať z ich tanierov jedlo a dávať si ho do pusinky, potom toto je presne to, čo bábätká v tomto veku majú robiť a bez ohľadu na to, koľko príkrmov skutočne zjedia, toto je to, ako má prikrmovanie vyzerať. Na druhej strane, ak bábätko vôbec neprejavuje záujem o napodobňovanie iných ľudí pri jedení a odmieta akýkoľvek príkrm, toto je iná situácia. A v kombinácii s tým, že popisujete, že bábätko cez deň dojčenie odmieta a v noci sa často dojčí, je možné, že toto bábätko nezažíva na prsníku dostatočný tok mlieka. Takéto bábätko môže naďalej ešte priberať, ale jeho správanie na prsníku je znepokojivé. Preštudujte si v tomto článku možné príčiny, pre ktoré sa môže znížiť tvorba mlieka a to aj neskôr po pôrode:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Prejdite s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

to ako vaša situácia vyzerá. Ak bábätko skutočne cez deň dojčenie odmieta, prejdete spoločne tento materiál pre zlepšenie situácie:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/strajk/

aby ste zvýšili tvorbu mlieka a príjem mlieka zo strany bábätka. Zlepšenie dojčenia a zvýšený príjem materského mlieka cez deň môže znížiť častosť dojčení v noci a zlepšiť ochotu bábätka papať príkrmy. Ak by sa tak nestalo, stojí za to nechať bábätku vyšetriť hladiny zinku, železa a vitamínu B12.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Časté nočné dojčenie 10 mesačného nejedáka