Uz prespime celu noc

Anna    17.09.2012, 17:41

Dcerka ma rok a pol a uz su tomu asi 3 mesiace co prespi celu noc, je este dojcena, rano a vecer, obcas aj cez den. Ja si to neviem vynachvalit, lebo predtym sa budila velmi casto, ale potom som jej povedala, ze uz je velka, ze uz v noci nedostane mliecko, lebo mama je unavena a ze bude spat sama v postielke. Isla som na to metodou Kazde dieta sa vie naucit spavat. V noci sa zobudila, iba som ju pohladkala a tak...A skutocne to u nas zabralo. Tymto som chcela reagovat na vasu jednu radu mamicke aby sa s tym zmierila, ze dieta sa v noci budi. Ja si myslim, ze dieta, ktore ma rok a pol uz vela rozumie a ked mu to mama pekne vysvetli a naozaj ked v noci nepotrebuje to mliecko, tak naco sa trapit. Aj dcerka je cez den viac vyspata, predtym byvala viac unavena. Nemyslim si, ze vzdy treba detom v tomto uplne vyhoviet, myslim tym starsim detickam. Mozno vam mal kto pomahat s dietatom cez den, ale su aj mamicky, ktore nemaju ziadnu pomoc a este byt aj nevyspata...Ja velmi uznavam dojcenie, ved este aj stale dojcim, ale v noci uz jednoducho nie a je to super. Mala spi sama v postielke a rano je s usmevom ukaze na svoju postielku a povie: tam. (Tam som spinkala :-)) ) Ona predtym byvala v noci pri kazdom kojeni hore aj 20 min a aj tahala to mlieko a ledva som stihla zaspat a uz sa znova zobudila. Tak som ju v noci 2 tyzdne postupne odstavovala, ze kazde druhe zobudenie som jej dala prsnik, lebo som sa bala, ze bude realne hladna. No a potom som jej nedala vobec prsnik a nebolo to vobec hrozne, ani dlho neplakala. Mozno aj kvoli tomu, ze prave zacala chodit a to ju tak unavilo, ze v noci bola proste unavena. Mam kamaratku, ktora je vystresovana, boji sa svojmu novorodenemu syncekovi davat cumlik, i ked ho to ukludni, ale ze potom nebude chciet prsnik a tak....Myslim si, ze s niektorymi vecami sa prehana...Mam vela kamaratiek, ktore dlho dojcili a ich deti mali cumlik. Nepoviem u deti, ktore su predcasne narodene, alebo slabe...Ale inak ste super :-)

Milá Anna,

z toho, čo ste napísali, je zrejmé, že ste spokojná s vašou situáciou. Je pravda, že rozliční rodičia riešia otázky spojené s rodičovstom, spánkom, dojčením a výchovou rozličným spôsobom a tieto rozličné riešenia sú to, čo im vyhovuje.

Rodičia sa rozhodujú po rozlične dlhú dobu napĺňať potreby dieťaťa. Rodičia majú rozlične nastavenú hranicu tolerancie vo jednotlivým situáciám, niektorí považujú určité situácie za neudržateľné a potrebujú zmenu. Táto zmena môže mať rozličnú podobu.

Sú rodičia, ktorí hľadajú podporu v tom, aby mohli pokračovať v nočnom dojčení, a zistia, že to, ako sa vyspia, ak majú dieťa v posteli, ak ho dojčia na požiadanie a ak dospejú k nočnej harmónii, je pre nich prijateľné, a že väčšina ich únavy pochádzala zo spoločenského tlaku na to, aby niečo z nočným budením spravili.

Sú rodičia, ktorí použijú metódy, ktoré ste popísali, pretože sú pre nich z hľadiska ich rodičovskej filozofie prijateľné, nevadí im, že dieťa naučia spať cez noc metódou vyplakania, prípadne dokážu túto metódu viackrát zopakovať po tom, čo sa dieťa začne opäť budiť počas choroby či rastu zúbkov.

Zároveň veľa závisí aj od samotného dieťaťa - sú deti, ktoré je pomerne jednoduché presvedčiť, že v noci už nebudú dojčené a sú to ochotné prijať relatívne bez problémov. Sú však aj deti, ktoré budú dlho neutíšiteľne plakať a nepresvedčí ich žiadne vysvetľovanie.

Ďalší aspekt je, že každé dieťa samo dospeje do štádia, v ktorom bude spať celú noc - bez toho, aby rodičia museli nechať dieťa plakať. Keď to urobí samo, bude si v tomto rozhodnutí isté a do fázy nočného budenia sa už nevráti. Prvé roky sú dôležité z hľadiska budovania základnej dôvery a sú deti, ktoré potrebujú istotu rodičovskej blízkosti a dojčenia na to, aby sa presvedčili, že spinkať v noci je bezpečné a že sa toho nemusia báť. Potreby, ktoré deti v malom veku majú, odznejú, keď sa naplnia. Obdobie, keď sa dieťa v noci budí, je zároveň obdobím, keď každé prebudenie umožní rodičovi dieťa skontrolovať, čo ono samo v tomto období nedokáže. Deti, ktoré sú dojčené v noci, budú z väčšou pravdepodobnosťou dojčené dlhšie.

Ohľadne cumlíka si môžete prečítať tento náš článok:

http://www.ukulele.sk/clanky/co-dat-babatku-namiesto-cumlika



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Uz prespime celu noc