Dojcenie a moznost otehotnenia

Mirka    01.08.2017, 11:06

Dobry den,prosim Vas,dcerka ma 8 tyzdnov a plne ju kojim. Cez den kazde cca 2-3hodiny a v noci ma prestavku cca 8hodin,sama tolko prespi. Asi tyzden uz takto v noci spava,predtym spala cca 4-6hodin v noci medzi kojenim. Nerada by som zacala brat antikoncepciu,ked este plne kojim,aspon do siesteho mesiaca. Bojim sa vplyvu na mliecko a babatko. Lenze neviem,ci sa da na kojenie spolahnut,ked mi v noci dcerka tak dlho spinka. Prvu dcerku som kojila 11mesiacov a menstruacia mi prisla,ked mala dcerka 9mesiacov a tiez spavala celu noc zhruba od 3mesiacov. Rada by som sa s Vami poradila co robit. Dakujem Vam velmi pekne.

Milá Mirka,

z toho, čo píšete, sa zdá, že momentálne je vašim zámerom dočasne alebo trvalo predchádzať tehotenstvu. V takom prípade hormonálna antikoncepcia nie je ani zďaleka jedinou možnosťou a súhlasíme s vami, že je to možnosť, ktorá z hľadiska dojčenia môže priniesť vážne problémy, pretože pri drvivej väčšine matiek zníži tvorbu mlieka natoľko, že bábätko začne odmietať dojčenie.

V tejto situácii je dôležité urobiť všetko pre to, aby ste teraz počas obdobia výlučného dojčenia splnili podmienky tzv. laktačnej amenorey, pri ktorých sú vaše šance otehotnieť približne 1 %. Navyše môžete začať svoju plodnosť sledovať a rozumieť jej. Prečítajte si k tejto téme náš podrobný článok tu:

http://www.plodar.sk/svojej-plodnosti-mozete-rozumiet-aj-pocas-dojcenia/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie a moznost otehotnenia