Vertikálna poloha pri dojčení

Soňa    07.08.2017, 09:06

Dobrý deň, chcela by som sa poradiť či je dôležitý sklon trupu matky pri dojčení v sede, kedy je babatko obkročmo a opreté o telo matky bruškom a hrudníkom. Je lepšie keď viac matka sedí a je kolmejšie na podložku alebo pohodlnejšie viac v polosede s väčším záklonom, samozrejme najdôležitejšie je to z pohľadu bábätka. Dakujem veľmi pekne

Milá Soňa,

ponúkame vám náš detailný článok, o polohách pri dojčení. Poloha pri dojčení je len prostriedkom ako dosiahnuť dobré prisatie bábätka. Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a pri správnom prisatí sa nepoškodzujú bradavky matky.

V situácii, keď neriešite žiadny konkrétny problém s dojčením, len hľadáte vhodnú polohu pre dojčenie, je normálne, že sa bábätká dojčia v rozličných polohách, podľa toho, čo matke a bábätku vzájomne vyhovuje a čo je pre ne pohodlné. Dôraz je potrebné klásť na správne prisatie. Čím sú deti staršie, tým viac sú ohľadne polohy flexibilnejšie, pretože ich telo si nevyžaduje toľko opory, ako keď sú maličké, a ich polohy sú niekedy veselé. Ak dojčenie funguje a bábätko prospieva a vás nebolia bradavky alebo prsníky, nie je potrebné do dojčenia zasahovať ani robiť zmeny v polohe.

Z toho, čo píšete, sa zdá, že sa snažíte využívať polohu, ktorej aspekty nedokážete prakticky aplikovať, a neviete, ako má presne vyzerať. Je to preto, že vertikálna poloha sa síce v posledných týždňoch začala propagovať ako "jednoduchá", ale v skutočnosti má rozličné úskalia a nie je automatická, ako je vidieť aj z vášho príspevku.

Je praktické, aby matka aj bábätko vedeli spoločne využívať viacero polôh pri dojčení tak, aby matka i bábätko mohli napríklad spoločne spať v posteli a aby sa bábätko dokázalo výdatne nadojčiť. A tiež je výhodné vedieť využiť polohy pri sedení či chodení tak, aby matka mala flexibilitu a mohla dojčiť, keď je hore alebo keď sa presúva. Polohu pri dojčení vám môže v priamom kontakte s vami ukázať poradkyňa z nášho zoznamu laktačných poradkýň. Môžete si tiež pozrieť našu fotogalériu prisatia a naše videá.

Ak dojčíte vo vzpriamenej (vertikálnej) polohe, potom z pohľadu bábätka a úspešnosti dojčenia je dôležité si dať pozor na:

a) Nos, ktorý je zaborený do prsníka – v prípade, že bábätko má nos zaborený do prsníka, prisatie nie je správne, asymetrické. Niekedy sa v súvislosti s touto polohou hovorí, že bábätko má v tejto polohe tak hlboko zaborenú bradu, že musí mať v prsníku aj nos – toto nie je pravda. Pri správne zaborenej brade v prsníku a asymetrickom prisatí má bábätko noštek voľný tak, že viete prejsť prstom medzi noštekom a prsníkom.
b) Prílišný záklon hlavy (toto je spôsobované vzájomnými anatomickými pomermi) - preto ak sa pýtate či máte pri tejto polohe sedieť viac kolmo, alebo naopak viac v polosede, z hľadiska dojčenia sledujte, či sa vám v tejto polohe darí dosiahnuť, aby bábätko nemalo zaborený noštek do prsníka a súčasne, aby nebolo prílišne zaklonené alebo "vykrútené" na jednu stranu, kedy chrbtica bábätka nie je v jednej línii so zadočkom a hlavičkou, tak ako to vidíte na tejto fotografii. Bábätko by nemalo mať hlavičku tak, aby sa mu zátylok dotýkal chrbátika. Toto spôsobuje ťažkosti s prehĺtaním, čo si môžete vyskúšať aj na sebe, keď takto príliš zakloníte hlavu a skúsite prehltnúť.

Súčasne je pre vás dôležité vedieť, že nie je dôvod túto polohu označovať za "prirodzenú" polohu či za "cicavčiu" (a nesprávne ako bohemizmus "savčiu") polohu. Nie je pravda, že dojčenie v tejto polohe je prirodzené a v iných polohách to tak nie je. Cicavce sú natoľko rozmanité, že aj ich dojčenie, polohy pri dojčení ako aj zloženie ich mlieka je veľmi rôznorodé (porovnajte napríklad dojčenie slona, teliatka, delfína, mačky, morčaťa či šimpanza). Dokonca aj postavenie prsníkov rozličných cicavcov je odlišné. Anatomické pomery mláďat a matky rozličných cicavcov sú veľmi odlišné. Fotografie dojčiacich goríl či šimpanzov nie sú návodom na dojčenie pre ľudí, pretože telesné rozmery týchto primátov (napríklad dĺžka od bradavky po lonovú kosť je pri šimpanzoch či gorilách alebo medveďoch iná ako pri ľuďoch). Cicavce taktiež dojčia rozličné počty mláďat naraz. Neexistuje jediný "prirodzený" spôsob, ktorým dojčí široká škála cicavcov, a rovnako aj ľudské bábätká sú dojčené v rozličných polohách, ich polohy sa menia s ich vekom a tým, čo je v danej chvíli možné či pohodlné.

Rovnako nie je pravda, že by vzpriamená poloha automaticky a „prirodzene“ zabezpečovala, že bábätko bude získavať dostatok mlieka alebo že by samotná táto poloha riešila problémy s dojčením. Z vašej otázky nie je zrejmé, či riešite aj niečo konkrétne s dojčením, alebo len hľadáte pohodlnú polohu pre dojčenie. Ak riešite nejaké problémy, odporúčame vám obrátiť sa na poradkyňu pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože samotná vzpriamená poloha vám problémy s dojčením vyriešiť nepomôže, hoci sa na rôznych stránkach môžete dočítať, že stačí dať bábätko do tejto polohy v kontakte koža na kožu a všetko bude v poriadku. V tejto polohe sa nedosahuje správne prisatie automaticky, a preto ani problémy s dojčením sa nevyriešia samotnou vzpriamenou polohou pri dojčení. Môže byť potrebné urobiť viac alebo polohu zmeniť úplne.

Asymetrické prisatie v tejto polohe sa nedosahuje spontánne, samo a to aj preto, že do veľkej miery závisí od anatomických pomerov matky a dieťaťa. Bábätko potrebuje byť dostatočne nízko pod prsníkom tak, aby pri prisávaní brada od začiatku smerovala k prsníku a medzi nosom a prsníkom bolo medzera. Telíčko bábätka by malo byť v jednej línii s telom matky a línia bábätka - zadoček-chrbát-hlava - by mala byť rovná. Ak toto anatomické pomery neumožňujú, bábätku môže pomôcť, ak je na bruchu matky čiastočne šikmo. Pri tejto polohe nie je jednoduché pozorovať pitie bábätka. Matka by mala byť uložená približne v 45° uhle, aby táto poloha dostatočne podporovala dýchanie bábätka.


Správne prisatie: Pri vzpriamenej polohe zabezpečte to, aby sa nos nedotýkal prsníka a brada bola do prsníka zaborená. Obe líčka majú byť vo vzťahu k prsníku symetrické - to znamená, že bábätko nemá byť nachýlené na pravú či ľavú stranu.

 


Takto to nemá vyzerať: Bábätko má nos zaborený do prsníka a hlavičku má príliš zaklonenú. 

Existujú situácie, keď je potrebné zlepšiť dojčenie, zmierniť bolesť pri dojčení, umožniť bábätku piť viac mlieka alebo vytvoriť podmienky na to, aby sa bábätko začalo prisávať. Vtedy môže byť správne prisatie rozhodujúce pre pokračovanie dojčenia. Prečítajte si, ako sa bábätko prisáva. Poloha aj prisatie sú len prostriedok (nie konečný cieľ) na to, aby bábätko mohlo získavať dostatok mlieka a dojčiť sa.

Správne prisatie bábätka je asymetrické (iným slovami bábätko nie je prisaté na "stred" dvorca, ale dolnou perou pokrýva väčšiu časť dvorca ako hornou perou) - bábätko má bradu zaborenú do prsníka a nos sa prsníka nedotýka:

Porovnajte si tieto príklady správneho a nesprávneho prisatia:


Správne prisatie: Brada sa prsníka dotýka, nos sa prsníka nedotýka, medzi nosom a prsníkom je medzera.Bábätko má hlavičku v miernom záklone, nie v predklone. Bábätko pokrýva odspodu dolnou perou väčšiu časť prsníka ako zvrchu hornou perou.

 


Nesprávne prisatie: Nos bábätka sa dotýka prsníka, bábätko má hlavičku v predklone.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Vertikálna poloha pri dojčení