Entizol

Petra šmídková    02.08.2017, 22:43

Dobrý den. Zjišťovala jsem si informace..a musím se zeptat..jak můžete doporučovat a dovolovat kojení při užívání Entizolu když u v pribalovem letáků je napsáno že je karcinogenní..???

Milá Petra,

v prvom rade: podľa štúdií Entizol nie je karciogénny. Druhá vec, ak je nejaký liek karciogénny pri testoch na myšiach, napríklad, tak to neznamená, že to platí aj pre ľudí. Ale hlavne vlastnosti a nežiaduce účinky liekov na ľudí, ktorí ich užívajú priamo (teda na matku napríklad), nemožno aplikovať na dojčené dieťa. Pri drvivej väčšine liekov neplatí predstava, ktorú ľudia majú, že pri užívaní liekov pri dojčení, by to bolo, ako keby dieťa samotné tento liek užívalo. Toto tak nie je. Ide o množstvá, ktoré sú zanedbateľné alebo mimoriadne nízke alebo žiadne. 

Okrem toho, Entizol sa dáva aj novorodencom a malým deťom priamo ako liečba. Dáva sa tehotným ako liečba v čase, keď je bábätko oveľa citlivejšie na podávanie liekov.

A ďalej materské mlieko chráni dieťa pred rakovinou viacerými mechanizmami, medzi ktoré patrí aj HAMLET. A práve význam dojčenia a materské mlieka v porovnaní s rizikami kŕmenia umelou výživou je najdôležitejší dôvod, prečo matka môže pri užívaní Entizolu pokračovať v dojčení bez obmedzení. 

K celej téme si prečítajte náš článok o liekoch a dojčení, ktorý toto vysvetľuje detailne.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok