Nedostatocne priberanie babatka- malo materskeho mlieka?

Zuzana    02.08.2017, 13:25

Dobry den. Obraciam sa na Vas opat s prosbou o pomoc. Moj takmer 10- mesacny syn zaspava cez den aj v noci vylucne na prsniku. V noci sa budi na kojenie kazde 2 hodiny, niekedy kazdu hodinu. Uz sa stalo, aj kazdu polhodinu.Trikrat denne papa ovocne a zeleninove prikrmy. Vyskusal aj pecivo, kuracie maso a obilniny. Pediater odo mna vyzaduje, aby som ho prestala kojit a zacala mu davat umele mlieko, pretoze syn zacal slabo priberat. Za dva mesiace pribral cca 300 gramov. Jeho terajsia vaha ako 9,5 mesacneho je 8 kg. Tvrdi, ze mam nedostatocne mnozstvo materskeho mlieka, ktore nestiha pokryvat potreby syna a aj preto sa podla neho casto syn budi v noci, pricom by mal uz celu noc prespat.Syn umele mlieko odmieta. Krmenie umelym mliekom sa konci vzdy placom. Zato prikrmy a ovocie mu chutia. Nezje vela, tak priemerne 4 lyzicky kase, niekedy 6, inokedy len 2. Okrem toho pije aj detsky bylinkovy caj alebo vychladenu prevarenu vodu. Ja osobne mu umele mlieko nechcem davat, ale chcem, aby sa dobre vyvijal a dobre priberal. Ako by ste mi mohli poradit? Vopred Vam dakujem za Vas cas a odpoved. S podravom Zuzana

Milá Zuzana,

odporúčame vám obrátiť sa na poradkyňu pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože, ak by vaše bábätko skutočne nedostatočne priberalo, prvou voľbou riešenia by malo byť zvýšiť príjem mlieka zo strany bábätka a toto je možné zvýšením tvorby mlieka. A ani v prípade, že by bábätko nebolo schopné získavať viac materského mlieka, je možné zvýšiť kalorický príjem bábätka príkrmami. Umelé mlieko v tejto situácii bábätko nemá dostávať. Svetová zdravotnícka organizácia varuje pred používaním umelého mlieka po 6 mesiaci v množstvách, ktoré by mali nahrádzať materské mlieko z dôvodu zvýšeného príjmu bielkovín a zníženého príjmu esenciálnych mastných kyselín, železa, zinku a vitamínov skupiny B pri takejto výžive. Umelé mlieko je núdzová náhradná výživa pre deti do 4 mesiaca, ak nedokážu získavať dostatok materského mlieka a darcovské materské mlieko nie je k dispozícii. Po 4 mesiaci života je v prípade potreby zvýšeného kalorického príjmu bábätka a nemožnosti zabezpečenia dostatočnej výživy dojčení, omnoho lepšou voľbou podávanie príkrmov.

A navyše – ako sme spomenuli, u vás zatiaľ neboli vyčerpané všetky možnosti pre zvýšenie tvorby materského mlieka. Je stále dosť dobre možné, že je možné urobiť opatrenia, aby vaše bábätko získavalo dostatok materského mlieka pri dojčení.

Spoločne s poradkyňou by ste navyše mali vyhodnotiť celkové priberanie bábätka od jeho narodenia až doteraz. Z jedného údaju o hmotnosti toto nie je možné vyhodnotiť. Ale čisto izolovaný údaj o tom, že bábätko má v 10 mesiaci 8 kíl znamená, že sa umiestnilo na tzv. 25 percentil priberania. A toto samo o sebe vôbec neznamená, že bábätko priberá málo. Priberanie bábätiek má v rámci percentilového grafu Svetovej zdravotníckej organizácie veľký rozptyl. Percentilové grafy sú vyjadrením normálneho rastu detí. A niekto (niekto úplne normálny) musí byť na 99. percentile rovnako ako niekto (niekto úplne normálny) je na 3. percentile (čo znamená, že priberá oveľa menej). Chlapci v 9 mesiaci môžu vážiť pokojne 7,5 kila a rovnako môžu vážiť 11,5 kila a oboje tieto hmotnosti a všetko medzi tým môže byť normálne.

Ak podľa pediatra bábätko doteraz dobre priberalo a v poslednej dobe sa jeho priberanie zhoršilo, potom prvou voľbou by malo byť zvýšenie príjmu materského mlieka:

  1. odstrániť možné príčiny, pre ktoré tvorba mlieka mohla klesnúť, k tomuto si prečítajte tieto dva materiály a prejdite ich spoločne s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

V týchto materiáloch nájdete najčastejšie príčiny poklesu tvorby mlieka – užívanie liekov (napr. hormonálnej antikoncepcie), používanie fľaše alebo iných nádob na pitie, z ktorých bábätko saje (vrátane fliaš so sosáčikom, slamkou, pohárikov s membránou a podobne), obmedzovanie dojčenia počas dňa alebo noci a podobne. Všetky tieto príčiny majú svoje riešenie a mali by ste ho prejsť spoločne s poradkyňou pri dojčení.

  1. prejsť spoločne s poradkyňou možnosti, ako zvýšiť tvorbu mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

Zvýšenie tvorby mlieka paradoxne často napomôže tomu, aby bábätko ochotnejšie papalo príkrmy vo väčšom množstve.

Ak by opatrenia pre zvýšenie príjmu mlieka zo strany bábätka nestačili, potom druhý krok je: podávanie kalorických príkrmov. Pri takýchto príkrmoch by malo ísť o bežné normálne zdravé jedlo rodiny; príklady môžu byť:

- banán
- avokádo
- ovsené vločky plus olej
- zemiaky, sladké zemiaky, kombinované napr. s tekvicou hokaido
- všetky druhy obilnín (pšeno, pohánka, amarant, quinoa, ryža, kukurica, atď.)
- mäso
- jogurty, ak ich rodina konzumuje, v rozumnom množstve, tak aby nezačali tvoriť celý jedálniček dieťaťa, kravské mlieko – do varenia, ak nezačne kravské mlieko tvoriť významnú časť príkrmov dieťaťa
- naklíčené semienka, naklíčené strukoviny (cícer, mungo, atď.)
- mandľové mlieko s obilninami a ovocím alebo zeleninou plus olej
- akákoľvek zelenina, ovocie, ako doplnok k príkrmom
- pridávať do každého jedla olej, je možné tiež používať rozomleté ľanové semienka, sušené slivky alebo marhule

Pokúste sa bábätko motivovať papať príkrmy, podobne ako pri dojčení na požiadanie urobte nasledujúce:
• sledujte svoje bábätko, jeho reakcie, záujem, schopnosti, nie hodiny, kalendáre a zoznamy prikázaných a zakázaných jedál
• umožnite bábätku dojčiť sa kedy chce, prípadne mu dojčenie aj ponúkajte
• dávajte bábätku jedlo, o ktoré javí záujem
• režim stravovania prispôsobte chodu svojej rodiny tak, aby bol praktický a vyhovoval vám a bábätku
• prestaňte mať z jedla strach
• dodržiavajte základné pravidlá bezpečnosti pri maličkých bábätkách, nedávajte im šmykľavé guľaté jedlo (celé guľôčky hrozna, arašidové oriešky) prv, ako máte istotu, že ich dokážu bezpečne jesť
• konzistenciu, typ jedla, jeho množstvo prispôsobte záujmu dieťatka a jeho chuti jesť
• dieťa sa jesť ešte len učí, dajte mu čas a využite jeho nadšenie pre objavovanie nových vecí a chutí v čase, keď má o to záujem

Umelé mlieko v tejto situácii nie je vhodné používať a jeho podávanie fľašou môže navyše celú situáciu s dojčením výrazne zhoršiť.

V oblasti dojčenia sa matky stretávajú často s nesprávnymi informáciami, ktoré pochádzajú z predstáv, ktoré má staršia generácia z toho, ako sa správajú deti kŕmené umelou výživou. Dojčené deti sú iné. Ich vývoj je normálny, správny a medzi normálny a správny vývoj patrí aj prerušovaný spánok počas noci. Bábätko v 10 mesiacoch nemusí prespať celú noc a drvivá väčšina bábätiek celú noc neprespí. A toto je kľúčové pre ich správny vývoj, prerušovaný spánok je totiž kľúčový pre správny vývoj mozgu a pre vyplavovanie rastového hormónu – po každom jednom spánkovom cykle sa bábätku vyplavuje rastový hormón. Aj keď bábätko bude dostatočne priberať, neočakávajte, že prespí celú noc, túto schopnosť nemusí mať ešte ďalšie mesiace, dokonca roky. A toto je normálne a zdravé pre jeho zdravý vývoj mozgu.

Rovnako to, že bábätko cez deň, aj v noci zaspáva výlučne na prsníku, je normálne a toto sa raz zmení a nemusíte s tým nič preventívne robiť. Deti v tomto veku často dokážu zaspať len na prsníku, takto dojčené deti fungujú.

Dieťa navyše môže vypiť počas noci podstatnú časť svojho príjmu mlieka a to je dôležité pre jeho prospievanie. V noci sa tvorí matkám najviac prolaktínu a bábätká majú možnosť vypiť dostatočné množstvo mlieka. To, že bábätku dáte v noci prsník, je najlepší a najjednoduchší spôsob, ako ho naspäť uspať. Je zbytočné snažiť sa mu ho nedať. Spánok detí a počet prebudení sa v priebehu času menia. A nezávisí to len od dojčenia či hladu bábätka. Bábätká sa budia z rozličných dôvodov a dojčenie im pomáha znovu zaspať. Bábätká sa môžu budiť veľmi často. Intervaly prebúdzania sa nemusia vekom predlžovať. Môže sa stať, že sa bábätká po polroku budia častejšie, ako keď boli novorodenci. Ovplyvňujú ich totiž viac podnety počas dňa, rýchly rozvoj mozgu, spracovávanie nových zážitkov, získavanie nových schopností (otáčanie, sedenie, lozenie, chodenie), rast zúbkov. Môžete si však byť istí, že všetky deti sa raz budiť prestanú a budú spať celú noc bez toho, aby ste ich to museli naučiť.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nedostatocne priberanie babatka- malo materskeho mlieka?