Alergia na antibiotiká

Katarína    03.08.2017, 11:05

Dobrý deň, mám hnisavú angínu a dostala som ATB Penbene, problém je v tom, že moja 20 mesačná, dojčená dcérka mala v minulosti alergicķú reakciu (kožný výsyp) na antibiotiká penicilinového radu, ktoré užívala a mysela som jej ich vysadiť. Chcem sa spýtať, či ATB, ktoré ja mám teraz užívať nemôžu spustiť znova reakciu u dcérky. Ďakujem pekne za odpoveď.

Milá Katarína,

množstvá antibiotika, ktoré užívate, sa do materského mlieka dostávajú len v nepatrnom množstve, a teda alergická reakcia za bežných okolností nie je pravdepodobná, ale nie je ani nemožná, pretože na alergickú reakciu postačuje vo výnimočných prípadoch aj mimoriadne malé množstvo alergénu. Takže alergickú reakciu nemožno vylúčiť, hoci nastať nemusí. Rozhodnite sa podľa toho, aká silná bola reakcia dcérky predtým. Ak to bolo závažné, tak si dajte predpísať antibiotiká z iného radu antibiotík.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Alergia na antibiotiká