bylinky pocas kojenia

zuzana    03.07.2011, 10:30

Dobry den, chcela by som Vas poprosit o radu, ktore bylinky sa mozu pocas kojenia uzivat. Ide konkretne o pestrec mariansky, ktory by som chcela uzivat na podporu a ocistu pecene. Dakujem za odpoved

Milá Zuzana,

pestrec mariánsky môžete užívať počas dojčenia. Pestrec niekedy matky dokonca užívali na podporu tvorby mlieka. Ak sa na bylinky pýtate všeobecne, bylinky sú tiež "lieky", "drogy" (v zmysle liečiv). To, že ide o bylinku neznamená, že je to iné ako lieky. Naopak, rovnako ako lieky majú aj bylinky svoje účinky a vedľajšie účinky. Užívanie byliniek aj liekov treba starostlivo zvážiť a užívať len tie, ktoré sú potrebné. Zároveň pri bylinkách ako aj pri liekoch vo všeobecnosti (až na výnimky) platí, že veľmi málo sa dostáva do materského mlieka, a preto je bezpečnejšie dojčiť a užívať potrebný liek/bylinky ako prestať dojčiť či odkladať potrebnú liečbu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > bylinky pocas kojenia