Dost náročné kojení

Pavla    04.08.2017, 21:03

Dobrý den, mala má nyní 5 měsíců a už po 3 měsíci řešíme problém s kojením. Je to moje první dítě a jsem si vědoma chyb, které jsem dělala. Malá pila ze začátku krásně, když bylo potřeba hlídat, dala jsem malou s odstrikavani mlékem v láhvi. Po 3. měsíci malá začala špatně jíst, tak jsem neustále odsávala mléko, tvořily se mi zatvrdliny a prošla jsem i zánětem. Vyzkoušela jsem i lakt.poradkyni, co s tím. Poradila odbourat láhev, vcoz jsem udělala, ale malá začala rapidně hubnout, vypila třeba jen 40 ml, takto jsem to vydržela 10 dní a žádné zlepšení. Nyní dokrmuji zeleninou, nechávám malou vysát z prsa, co umí ( vážím) a zbytek ji dokrmuji UM. Prosím o radu, jak docílit toho, aby zase jedla normálně??? Dekuji moc, jsem už zoufalá, protože mléka bych měla dost.

Milá Pavlo,

vo vašej situácii je veľmi dôležitým pozitívnym faktorom to, že bábätko je naďalej ochotné sa prisávať. Toto je faktor, ktorý môže výrazne pomôcť túto situáciu zvrátiť a vďaka tomu je potenciálne možné sa dokonca vrátiť až k výlučnému dojčeniu.

Preto vám odporúčame stretnúť sa s poradkyňou pri dojčení s platným certifikátom o. z. MAMILA osobne. Takúto poradkyňu nájdete v našom zozname:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Okrem toho spoločne s poradkyňou vyhodnotíte, ako vyzerá správanie vášho bábätka na prsníku Sú totiž možné dve možnosti:

A. Je možné, že bábätko sa dojčí bez ohľadu na to, že poklesla tvorba mlieka a potom by bolo ideálne:

  1. zvýšiť tvorbu mlieka (v kontakte s poradkyňou)
  2. vykryť chýbajúci kalorický príjem tuhou stravou – príkrmami – ale v takom prípade by ste mali prikrmovať zvláštnym spôsobom – vysoko kalorickými príkrmami:

Pri takýchto príkrmoch by malo ísť o bežné normálne zdravé jedlo rodiny; príklady môžu byť:

- banán

- avokádo

- ovsené vločky plus olej

- zemiaky, sladké zemiaky, kombinované napr. s tekvicou hokaido

- všetky druhy obilnín (pšeno, pohánka, amarant, quinoa, ryža, kukurica, atď.)

- mäso

- jogurty, ak ich rodina konzumuje, v rozumnom množstve, tak aby nezačali tvoriť celý jedálniček dieťaťa, kravské mlieko – do varenia, ak nezačne kravské mlieko tvoriť významnú časť príkrmov dieťaťa

- naklíčené semienka, naklíčené strukoviny (cícer, mungo, atď.)

- mandľové mlieko s obilninami a ovocím alebo zeleninou plus olej

- akákoľvek zelenina, ovocie, ako doplnok k príkrmom

- pridávať do každého jedla olej, je možné tiež používať rozomleté ľanové semienka, sušené slivky alebo marhule

  1. zlepšiť dojčenie v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení

B. Je však možné, že vaše bábätko sa momentálne na prsníku správa nespokojne a dojčenie začína pomaly odmietať. V tejto situácii je možné zvýšiť tok mlieka na prsníku úpravou dojčenia a k tomu začať pre dokrmovanie používať tzv. laktačnú pomôcku – tenučkú cievku, ktorá sa pri dojčení vkladá do pusinky bábätka spolu s prsníkom a bábätko tak získava mlieko z prsníka ale aj z laktačnej pomôcky. Takto je možné vyhnúť sa použitiu fľaše a súčasne nevystavovať bábätku hladovaniu a ak bábätko prestane používať fľašu, jeho prisatie k prsníku sa postupne začne zlepšovať (čo ešte viac zvýši príjem mlieka z prsníka).

Pre zlepšenie dojčenia s poradkyňou bude dôležité urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

3) V tejto situácii je absolútne kľúčové, ak zvýšite tvorbu mlieka tak, aby ste postupne nemuseli dokrmovať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a dokŕmte ho laktačnou pomôckou priamo na prsníku. Keď sa výdatne napije a keď neskôr bude znova unavené, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dost náročné kojení