Velmi sa chce prisat,no nevie to

Katka    04.08.2017, 21:19

Dobry den, mam este len dvojdnove babatko. Po porode sa prisalo, potom mi ho cca 6h nepriniesli, vraj grcalo. Odvtedy ho prikladam a velmi sa snazi prisat, otvori usta dosiroka, no nezatvori ich s bradavkou. Je z toho velmi nervozne a potom sa uz nevie vobec prisat. Stane sa, ze sa mu to podari a poitom papa dobre-s bradou kyve spravne, nostek.volny. ako mu mozem pomoct naucit ho to?

Milá Katarína,

dvojdňové bábätko sa môže takto správať. Nakoniec sa prisaje, dôležité teraz je nespanikáriť a nezačať nútiť bábätko na prsník. Ak je to možné, odporúčame vám čo najskôr sa stretnúť s poradkyňou pri dojčení z nášho zoznamu:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože v tejto situácii vám môže výrazne pomôcť zlepšenie polohy a prisatia bábätka. Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať problém prisávať sa a často je za neprisávaním sa bábätka po pôrode.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Okrem toho je stretnutie s poradkyňou dôležité preto, aby ste spolu s poradkyňou prešli, čo robiť v prípade, že sa bábätko odmietne prisať. V tejto situácii často matkám totiž nesprávne odporučia použiť klobúčiky alebo dokrmovať fľašu. Dôvodom, pre ktorý sa vaše bábätko teraz prechodne neprisáva alebo sa prisáva, ale nie spoľahlivo – každý raz, však nie je nevhodný tvar alebo veľkosť vašich bradaviek. Každá bradavka je vhodná na dojčenie, aj tá úplne „vpadnutá“ alebo „plochá“. Ak bábätko bolo od vás oddelené, môže sa takto správať. Použitie klobúčika nepomôže bábätku prisávať sa k prsníku, v skutočnosti bábätko na klobúčiku nie je prisaté k prsníku – je prisaté na klobúčik.

Klobúčiky nie sú pre dojčenie užitočná pomôcka, práve naopak. Z dlhodobého hľadiska spôsobujú problémy. Klobúčiky patria do kategórie umelých náhrad prsníka. Nie sú vhodné ani pri poranených bradavkách, ani pri "plochých" či "vpáčených" bradavkách v situácii, kedy sa bábätko neprisáva. Obe situácie – aj bolestivé bradavky, aj bábätko, ktoré sa bez klobúčikov odmieta prisať - majú iné riešenia, ktoré z dlhodobého hľadiska pomáhajú udržať dojčenie. Po začatí používania klobúčikov, nie je jednoduché sa ich zbaviť, dieťa, ktorého mamička používa klobúčiky, môže prsník odmietať. V skutočnosti sa dieťa na klobúčiku totiž na prsník neprisáva. To má za následok aj ďalšiu skutočnosť: používanie klobúčika z dlhodobého hľadiska znižuje tvorbu mlieka, hoci sa to nemusí prejaviť v hneď. Dlhodobo dojčiť s klobúčikom nie je zaručené a väčšinou sa to podarí iba mamičkám, ktoré majú veľmi vysokú tvorbu mlieka, ktorá sa takto vysoká udrží - a toto nie je bežné. Za oveľa častejší je možné považovať scenár, v ktorom sa tvorba mlieka počas používania klobúčikov postupne znižuje do takej miery, že začne byť dokrmovanie potrebné, a to do takej miery, že je možné, že mamička prejde na kŕmenie z fľaše. 

Preto v prípade, že sa bábätko odmietne prisať, je dôležité nakŕmiť ho mimo prsníka pohárikom:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/

a spoločne s poradkyňou by ste mali prejsť, ako bábätko utíšiť, pretože ak sa mu nepodarí prisať sa, môže byť uplakané a môžete mať pocit, že jediný spôsob, ako ho utíšiť, je použiť cumlík – ktorému je v tejto situácii tiež dôležité sa vyhnúť.

Ak by sa bábätko odmietalo prisávať aj po návšteve poradkyne, budete spoločne postupovať podľa tohto materiálu:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/neprisava-sa/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Velmi sa chce prisat,no nevie to