Malo pije a spise cumla

Inus    06.08.2017, 16:11

Dobry den, rada bych se zeptala. Synovi je 16 mesicu. Kojim ho rano, vecer a nekdy v noci. Prijde mi, ze uz jen malo pije a spise cumla, protoze je zvykly usinat u prsa a je mu to prijemne. Rada bych se zeptala, zda ma vubec takove kojeni jeste smysl. Prijde mi, ze toho mleka uz vypije velmi malo. Jak vubec probiha samoodstav? Je mozne, ze uz nebude pit mleko a jen cumlat a neodmitne prso sam? Prijde mi jeste brzy na odstav. Dekuji za odpoved

Milá Inus,

akékoľvek dojčenie má zmysel. Aj v prípade, že dieťa nepije na prsníku vôbec žiadne mlieko, samotné satie na prsníku má obrovský zmysel, aj pre toto pomáhame s dojčením aj adoptívnym matkám, ktorým sa často nedokáže tvoriť dostatok mlieka a niekedy ani žiadne mlieko. Napriek tomu môžu dojčiť a takéto dojčenie má zmysel. Dojčenie je v prvom rade vzťah. Každým jedným prisatím upevňujete vzťah so svojim dieťaťom tým spôsobom, akým sa to má diať. Navyše samotné dojčenie, bez ohľadu na množstvo mlieka je dôležité aj zo zdravotného hľadiska. Samotné satie na prsníku napomáha správnemu rozvoju tváre dieťaťa, najmä správnemu formovaniu zubných oblúkov, podnebia, a tým vplýva na postavenie zubov a následne na zdravotný stav ústnej dutiny po celý zvyšok života človeka. Správne formovanie ústnej dutiny ovplyvňuje postavenie aj iných dôležitých súčastí hlavy dieťaťa – napr. veľkosti nosových štrbín, postavenie Eustachovej trubice, hltana atď. Dojčenie je mimoriadne dôležité v rozvoji mozgu dieťaťa. Dojčenie naďalej pomáha regulovať činnosť srdiečka dieťaťa, jeho dýchanie, znižuje hladiny stresových hormónov a znižuje prežívanie bolesti. Z týchto dôvodov je to naďalej jednoduchý a rýchly spôsob ako utíšiť dieťa, ktoré sa fyzicky zranilo, či ho niečo rozľútostilo a najviac tieto funkcie mamička ocení v nepríjemnom čase nejakej choroby či rastu zubov dieťaťa, keď je mrzuté, ubolené a často krát je dojčenie jediné, čo dieťa upokojí či uspí. Dieťatko v tomto veku môže zaspávať na prsníku a mnohé deti v tomto veku stále nezaspávajú inak než na prsníku – toto je úplne v poriadku. Raz sa vaše dieťa naučí zaspávať bez prsníka a nemusíte preto teraz nič urobiť, naučí sa to samo, keď príde správny čas.

Na druhej strane materské mlieko je pre dieťa veľmi dôležité a je možné urobiť úpravy v dojčení tak, aby vaše dieťa začalo získavať viac mlieka. Ročné deti sa typicky dojčia omnoho častejšie, než 2x denne a samozrejme, že samotná frekvencia dojčenia vplýva aj na tvorbu mlieka. Preto v prípade, že máte pocit, že bábätko na prsníku málokedy pije, môžete skúsiť porovnať jeho pitie s týmito videami:

https://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

a v prípade, že vidíte, že bábätko nepije, je možné urobiť úpravy v dojčení tak, aby sa tvorba mlieka začala zvyšovať. Prejdite si tento dokument, v ktorom sú vysvetlené najčastejšie príčiny zníženia tvorby mlieka pri staršom dieťatku:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

a pokúste sa urobiť zmeny v častosti dojčení tak, aby sa vaše dieťatko dojčilo častejšie.

Vaše dieťatko ani zďaleka ešte nie je vo veku, kedy by sa malo prestať dojčiť. O prirodzenom odstavení hovoríme najskôr pri dieťati staršom než 2,5 roka. Ak sa bábätko odstaví skôr, najčastejšou príčinou je zníženie tvorby mlieka, práve z dôvodov, ktoré popisujeme v článku „Ako pokračovať v dojčení po 6 mesiaci“. Aj z tohto dôvodu sa vám oplatí urobiť kroky pre zvýšenie tvorby mlieka. Ak by ste mali záujem, rada vám v tom pomôže aj poradkyňa pri dojčení, či už v osobnom kontakte, alebo na podpornej skupine dojčiacich matiek:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

 

 

 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Malo pije a spise cumla