Grckanie po dojceni

Katarína    07.08.2017, 08:37

Dobrý deň. Mám týždňového chlapčeka. V nemocnici bol dokrmovany umelým mliekom HiPP. Vypil z prsníka tak 20ml. Prvý deň po príchode z nemocnice sme mali problém s nedostatkom mliečna, ale potom sa mi množstvo mlieka našťastie zvýšilo. Problém ale je že bábätko vždy po kojeni alebo aj v priebehu kojenia grcka. Nie je to len odgrgnutie. Dokonca mám pocit že všetko čo vypije, následne vygrcka. Bojím sa aby nebol hladný. Väčšinou sa hodinku až dve mu dávam znova papať. Maličký grcka hlavne pri dojčení. Keď mu dám mliečko z fľaše, tak si odgrgne maximálne vygrcne veľmi malé množstvo mliecka. Z fľaše mu dávam pritom svoje odsate mliečko. Nerozumiem kde je problém, keď ide o to isté mliečko. Odsávačka som sa kvôli tomu aby som vedela koľko mám mliecka - odsajem tak 60-70 ml dokopy z oboch prsníkov.

Milá Katarína,

v tejto situácii vám môže výrazne pomôcť návšteva poradkyne pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Takto budete vedieť rozlíšiť, či vaše bábätko vypilo počas dojčenia dostatok mlieka a spoločne s poradkyňou vyhodnotíte aj grckanie. Niekedy sa zdá, že bábätko muselo vygrckať snáď všetko mlieko, ktoré vypilo. Skúste si rozliať na stôl lyžicu vody – uvidíte, akú veľkú mláku jedna lyžica urobí. Spoločne s poradkyňou vyhodnotíte, ako veľmi bábätko grcká a je vysoko pravdepodobné, že zistíte, že bábätko síce grcká, ale pri tom stále získava dostatok materského mlieka. Dostatočný príjem materského mlieka by ste mali vidieť pri pozorovaní pitia a následne by vás o dostatočnom príjme mlieka malo informovať aj to, ak bábätko ciká číry až žltkastý moč a kaká (v tomto veku by malo kakať 3-4 veľké stolice denne). Časom by sa mal dostatočný príjem mlieka potvrdiť aj priberaním bábätka.

Cieľom totiž nie je to, aby bábätko negrckalo, ale to, aby získavalo dostatok mlieka a nebolo hladné, tak ako píšete. Samotné grckanie, ak nie je sprevádzané ničím iným a bábätko je zdravé a zároveň prospieva, nie je niečím, čo treba riešiť, aj napriek tomu, že to pravdepodobne rodičov znepokojuje a je to samozrejme nepríjemné v zmysle špinavej bielizne. Mnohé deti po dojčení grckajú. Ak sa aj stane, že materské mliečko tečie aj z nošteka (často napr. pri dojčení poležiačky), nie je to problém. Je to spôsobené tým, že ústočká a nos bábätka sú prepojené, ale materské mlieko vzhľadom na svoje vynikajúce vlastnosti pri prechode sliznicou nosa, nespôsobuje bábätku žiaden problém, skôr naopak, môže odstraňovať baktérie a vírusy a napomáha imunitu bábätka vystielaním slizníc počas grckania.

Grckanie by nemalo byť dôvodom pre kŕmenie bábätka fľašou. Neodporúčame vám toto skúšať, pretože kŕmenie fľašou (aj občasné) má potenciál výrazne zhoršiť prisávanie bábätka (a paradoxne nesprávne prisatie môže byť dôvodom, pre ktorý môže bábätko grckať po dojčení). Ak máte obavy, či vaše bábätko nehladuje, návšteva poradkyne vám jednoznačne ukáže, či je dostatočný príjem mlieka zo strany bábätka a prejdete spolu možnosti, ako vašu situáciu zlepšiť. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Grckanie po dojceni