Dojčenie a extrémna tehotenská nevoľnosť

Adriana    10.08.2017, 12:46

Dobrý deň. Moja dcéra má 20 mesiacov a je dojčená na požiadanie. Chcela by som znova otehotnieť a pokračovať v dojčení, no pri prvom tehotenstve som mala hyperemesis gravidarum. Nedokázala som nič jesť, piť, hýbať sa, iba som ležala a vracala. Neviem si predstaviť v takom stave dojčiť, ak sa situácia zopakuje. Chcela by som sa spýtať, či s tým máte skúsenosti, prípadne poznáte mamičky, ktoré si tým prešli a ako to zvládli. Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

Milá Adriana,

áno, poznáme ženy, ktoré mali skúsenosti s takouto situáciou. To, čo ste zažili v prvom tehotenstve sa môže, ale aj nemusí zopakovať. A v konečnom dôsledku to nie je len otázka toho, či počas tehotenstva bude vaše dieťatko dojčené alebo nie, pretože takéto nevoľnosti, zvracanie a podobne ovplyvnia aj vašu celkovú schopnosť starať sa o dcérku. Vo všeobecnosti dojčenie túto starostlivosť uľahčuje, nie zhoršuje. 

Možno stojí za to zvážiť, či neodložiť tehotenstvo na dobu, keď bude vaša dcérka trochu väčšia, aby bolo pre ňu jednoduchšie tráviť čas aj s inými ľuďmi, ktorí sa o ňu budú starať. V tejto situácii totiž budete potrebovať veľa pomoci od priateľov a rodiny, aby sa tí starali o vaše dieťa, a to bez ohľadu na to, či v tom čase budete alebo nebudete dojčiť. Táto otázka sa netýka dojčenia, ako takého, mnohé matky uvítajú, že dieťa pri nich leží a dojčí sa, ale vaša dcérka bude potrebovať množstvo inej starostlivosti z vašej strany a túto starostlivosť bude možné čiastočne odkloniť na iné osoby, ak bude dcérka väčšia. Okrem toho, ak bude dcérka o niečo väčšia, keď otehotniete, tak je možné, že sama dospeje k samoodstaveniu.

Naše odpovede zverejňujeme aj na Facebooku a môžeme sa spýtať našich čitateliek, ako podobnú situáciu riešili ony, pretože skúsenosti a riešenia týchto situácií sú v konečnom dôsledku veľmi individuálne. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie a extrémna tehotenská nevoľnosť