Opatovny pokus o dojcenie z 1 prsnika po jedeni z flasky

Miriam    14.08.2017, 10:10

Dobrý deň, chcela by som poradiť, ako zvýšiť mlieko, resp tok mlieka. Rada by som výlučne kojila. Dcérka bola od 2 týždňov kvôli mojim zdravotným komplikáciám na um z fľaše. Dovtedy bola výlučne kojená. Po mesiaci sme sa zas mohli vrátiť k prsníku. Mala som samozrejme málo mlieka, preto som brala senovku a benedikta + sme sa kojili spôsobom, že malá sa najprv nacicla, čosi posala a keď sa začala durdiť, pichla som jej do pusy cievku s um. Takto sa snažíme fungovať už asi mesiac a nevidím zlepšenie... prikladám ju na požiadanie, pričom si pýta niekedy aj každú hodinu... avšak väčšinu času len dudle a poriadne sa nenaje... keď som už bezradná, dám jej um z fľaše, vtedy vypije cez 100.. viem, že prisať sa vie, aj piť, ale akoby bola lenivá ťahať, keď jej mlieko netečie, vtedy začne dudlať a z kojenia nič moc... navyše sa často odtláča, plače... Moja laktacna bola chorá a teraz je na dovolenke, nemám sa poriafne na koho obrátiť

Milá Miriam,

v tejto situácii je skutočne najlepšie stretnúť sa s poradkyňou pri dojčení – ideálne s tou, ktorá vašu situáciu pozná, ale ak to momentálne nie je možné, pokúste sa obrátiť na inú poradkyňu z nášho zoznamu:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

V situácii, kedy ste mesiac nedojčili, sa môže výrazne znížiť tvorba mlieka a návrat k výlučnému dojčeniu môže trvať zopár týždňov. Dojčenie s dokrmovaním umelým mliekom laktačnou pomôckou je v takom prípade stále tou najlepšou voľbou pre vás, aj pre vaše dieťatko. Malo zmysel, že ste robili opatrenia pre zvýšenie tvorby mlieka a opatrenia pre to, aby ste dokrmovanie mohli realizovať na prsníku a nemuseli tak použiť fľašu. A má zmysel v tomto pokračovať aj naďalej. Tieto opatrenia vám pomohli, aby bábätko mohlo byť vôbec naďalej dojčené a budú pomáhať udržať dojčenie aj naďalej. Tieto opatrenia postupne aj zvyšujú tvorbu mlieka, spoločne so snahou tráviť veľa času s bábätkom v kontakte, ideálne aj v kontakte koža na kožu, spoločné spanie, dôsledná úprava polohy a prisatia tak, aby bábätko bolo správne prisaté a stláčanie prsníka pre zvýšenie príjmu mlieka zo strany bábätka.

Z vašej otázky nie je zrejmé, ktoré z týchto opatrení ešte používate. O zvyšovaní tvorby mlieka bylinkami píšete v minulom čase, je teda možné, že v súčasnosti ich už neužívate, čo v prípade, že sa úplne nepodarilo dojčenie zlepšiť, môže znamenať, že sa tvorba mlieka zníži. Píšete tiež o tom, že bábätko na prsníku väčšinou saje bez pitia a rovnako sa zdá, že ste prestali dokrmovať bábätko laktačnou pomôckou na prsníku a dokŕmite ho po dojčení fľašou.

V tejto situácii je preto dôležité sa znova stretnúť s poradkyňou. Pretože ak napr. dokrmovanie laktačnou pomôckou trvalo dlho a bábätko nepilo dostatočne ani pri dokrmovaní laktačnou pomôckou – a preto ste začali používať fľašu – je pravdepodobné, že bábätko nebolo správne prisaté. Pri správnom asymetrickom prisatí pitie z laktačnej pomôcky nie je pomalšie, než pitie z fľaše. Ak bábätko skutočne potrebuje dokrmovanie, potom je dôležité nepoužívať na dokrmovanie fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou. Pri používaní fľaše sa zhoršuje prisávanie bábätka a znižuje sa tvorba mlieka, oba tieto faktory zhoršujú dojčenie a potom je skutočne náročné sa dokrmovania zbaviť a prejsť na výlučné dojčenie. Obráťte sa preto čo najskôr na svoju alebo inú poradkyňu. Spoločne s poradkyňou bude dôležité urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Poradkyňa pri dojčení vám poskytne tiež vysvetlenia a psychickú podporu, ktorú teraz veľmi potrebujete. Potrebujete získať znova nádej, že sa dojčenie môže zlepšiť a víziu toho, ako vaša cesta môže vyzerať. Napríklad je dôležité vedieť, že aj keby ste skutočne museli stále dokrmovať umelým mliekom, tak toto je možné po 4 mesiaci zmeniť. Po 4 mesiaci je totiž v takom prípade možné začať zavádzať kalorické príkrmy (s týmto vám môže tiež pomôcť poradkyňa) a príkrmami nahradiť dokrmovanie umelým mliekom. Teda aj matkám, ktorým sa nepodarí vrátiť sa k výlučnému dojčeniu, svitá nádej po 4 mesiaci, že v priebehu pár týždňov môžu prestať dokrmovať laktačnou pomôckou na prsníku, môžu prestať úplne používať umelé mlieko a dojčia a dávajú bábätku tuhú stravu ako príkrmy. Prakticky robia to isté, čo všetky ostatné matky robia po 6 mesiaci. Dojčenie môže takto pokračovať ďalšie mesiace až roky, tým istým spôsobom, ako prebieha dojčenie pri deťoch, ktoré boli výlučne dojčené 6 mesiacov. Máte teda nádej, že hoci to teraz nie je ideálne, už čoskoro budete môcť dojčiť ako ktorákoľvek iná matka. Stojí za to vydržať.

2) V tejto situácii je absolútne kľúčové, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Prejdite spoločne s poradkyňou dokrmovanie bábätka laktačnou pomôckou na prsníku: čo presne vám pri takomto dokrmovaní nefunguje, prekáža, aké problémy to prináša. Poradkyňa vám môže dať účinné tipy, ako situáciu s dokrmovaním na prsníku zľahčiť tak, aby ste vládali pokračovať a neboli nútená použiť fľašu. Odtláčanie a hnevanie sa na prsníku je spôsobené práve skutočnosťou, že bábätko zažíva vynikajúci tok mlieka z fľaše a nezažíva ho na prsníku. Väčšina detí dá v takom prípade samozrejme prednosť kŕmeniu, pri ktorom zažívajú dobrý tok mlieka. Toto je možné zvrátiť práve správnym prisatím a laktačnou pomôckou na prsníku, ktorá zabezpečí dostatočný tok mlieka.

3) V tejto situácii je kľúčové zvyšovať tvorbu mlieka. Prejdite spoločne s poradkyňou, ako toto momentálne vyzerá a čo sa dá urobiť pre zvýšenie tvorby mlieka.

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Opatovny pokus o dojcenie z 1 prsnika po jedeni z flasky