Dojčenie adoptovaného dieťatka

Zuzana    15.08.2017, 13:27

Dobrý deň. Chcem sa spýtať ako a kedy začať s dojčením dieťatka. Momentálne ešte dieťatko nemám, ale je to už len otázka približne mesiaca(predpokladám). Chcela by som dojčiť. Čakáme malé bábätko - max.do pol roka. Počula som, že hormóny brať netreba. Je vraj dobré začať stimulovaním bradaviek pomocou odsávačky. No pre mňa, laičku, nezasvätenú, vôbec netuším, čo to znamená. Ako teda na to? Veľmi pekne ďakujem za pomoc.

Milá Zuzana,

štandardný protokol pre adopciu je určený na dobu 5 mesiacov. Aby ste dosiahli čo najlepšie výsledky, sú potrebné aspoň dva mesiace. Aj za mesiac sa dá však veľmi veľa stihnúť. Dohodnite si ďalší postup s poradkyňou pri dojčení podľa toho, aká je vaša aktuálna situácia.

Vo vašej situácii je dôležité spoločne s poradkyňou pri dojčení sa porozprávať o tom, aké máte možnosti pre stimuláciu a zvýšenie tvorby mlieka. Hormonálna antikoncepcia už pre vás pravdepodobne nie je riešením, vzhľadom na obmedzený čas, ktorý máte dovtedy, kým príde vaše dieťatko. Je však dôležité zvyšovať tvorbu mlieka a o tomto sa poradíte s poradkyňou osobne. Podrobný postup je popísaný v tomto materiáli:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dojcenie-adoptovaneho-dietata/

Odsávanie je v tejto situácii dôležité. Z časového hľadiska je ideálne, ak použijete elektrickú odsávačku na oba prsníky, ale nie je to podmienkou. Hoci môžu existovať prípady, keď samotné dojčenie alebo samotné odsávanie spustilo tvorbu mlieka, pravdepodobnosť, že toto samotné bude stačiť, je nízka. Môžete skúsiť pravidelne odsávať aspoň 20 minút každý prsník minimálne každé tri hodiny a aspoň raz v noci medzi 1 – 5 hodinou rannou, každý deň systematicky. Mlieko si mrazte po malých dávkach (cca. 30 ml) do mrazničky. Spotrebovať ho môžete následne v priebehu ďalších mesiacov, v mrazničke materské mlieko vydrží mnoho mesiacov.

Veľmi vám držíme palce! Iste vás povzbudí aj tento príbeh:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/dojcenie-adoptovaneho-dietata/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie adoptovaného dieťatka