Kedy to pride?

Lenka    20.08.2017, 11:27

Dobry den, dcerka ma 10 mesiacov, papa prikrmy a materske mliecko. Ako casto ma byt dieta v tomto veku na prsniku? Koji sa kazde 2 hodiny a niekedy si iba dudluje, vypije menej. Ked jej prsnik ponukam pomedzi to tak vacsinou odmieta. Pravdepodobne sa mi znizil tok mliecka. Mam pocit ze aj v noci pije pomenej. Moze to byt sposobene uzdickami? Ja ich strihat nechcem, dcerka totiz od pobytov v nemocnoci strasne zle znasa lekarov, nechcem jej sposobovat dalsiu bolest. Ja uz nerozumiem robim vsetko preto, aby som dcerku mohla kojit a pre mna je to 10 mesacne utrpenei, nie fyzicke, ale psychicke. Ked sme mimo domu, tak sa vacsinou poriadne nenakoji, iba v nosici, doma papka iba v jednej polohe. Vraj zaspavanie pri papani je najjednoduchsie. Tak u nas urcite nie. Dcerka inak ako pri papani nezaspi ale aj pritom mi place. Vlastne ho pouziva len na uspavanie. Niekedy sa poriadne napapa az ked zaspi. Laktacna poradkyna nam naposledy povedala, ze vsetko je ok, ze uz sa nemusi tak casto prisavat, ak mam pomenej mliecka mozem zvysit tvorbu. Ze pekne papa. Cumlik a flasu nepouzivame, trosku vody vypije z poharika. Zda sa mi ze menej cika. Mam pocit, ze to robim zle... Cely cas cakam, kedy si to konecne zacneme uzivat. Dakujem velmi pekne za akukolvek radu

Milá Lenka,

vašu situáciu nie je jednoduché posúdiť prostredníctvom internetu. Ak urobíme predpoklad, že vaše bábätko priberá, potom môže byť úplne normálne, ak sa dojčí napr. približne každé dve hodiny a ak niekedy je na prsníku bez toho, aby pilo a len saje bez pitia. Píšete tiež, že na stretnutí s laktačnou poradkyňou bolo vidieť, že dieťatko pije dostatok mlieka. Pozorovanie pitia je kľúčové pre vyhodnotenie toho, či dieťa získava dostatok mlieka. Z tohto pohľadu sa zdá, že s dojčením je všetko v poriadku.

Na druhej strane píšete, že sa vám zdá, že dcérka začala menej cikať, že ak jej ponúknete prsník, odmietne ho, že vonku sa dojčí len v nosiči, že si vyberá polohu, v ktorej je ochotná sa prisať k prsníku a že plače pri dojčení. A okrem toho píšete, že vás niečo ohľadom dojčenia znepokojuje už 10 mesiacov. Tieto otázky nie je jednoduché vyhodnotiť prostredníctvom internetu. Odporúčame vám prejsť túto situáciu s poradkyňou pri dojčení z nášho zoznamu:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou by ste mali:

  • vyhodnotiť výdatnosť dojčenia

Poradkyňa by vás mala naučiť jednoznačne rozlíšiť pitie a satie bez pitia, aby ste vy sama boli jednoznačne schopná vyhodnotiť, čo pri dojčení vidíte z hľadiska pitia. Budete tak vedieť posúdiť aj všetky ostatné dojčenia z hľadiska výdatnosti pitia.

  • vyhodnotiť správanie bábätka pri dojčení s ohľadom na to, ako budete pozorovať pitie

Toto je kľúčové. Ak by sa správanie vášho bábätka podobalo na to, čo popisujú matky v úvode tohto článku, potom s poradkyňou prejdete všetky odporúčané opatrenia:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Ak by skutočne vaše dieťatko reagovalo na zníženie tvorby mlieka, potom by ste mali spoločne s poradkyňou prejsť, čo sa stalo za posledné mesiace, pre čo by sa mohla tvorba mlieka znížiť. Dobrá tvorba mlieka sa nestratí zo dňa na deň, bez príčiny.

Ak by skutočne išlo o zníženie tvorby mlieka, potom môže byť jeden z bodov, ktorý s poradkyňou prejdete, aj vyšetrenie uzdičiek bábätka a prípadné odporúčanie dať ich uvoľniť, ale v prípade, že nebudete chcieť tento krok absolvovať, porozprávate sa o tom s poradkyňou, ktorá vás do ničoho nebude nútiť. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kedy to pride?