Neustále dojčenie a pritom odmietanie inej stravy u 15 mesačného dieťaťa

Lucia    22.08.2017, 13:16

Dobrý deň, môj syn má 15 mesiacov a asi 3 týždne odmieta akúkoľvek inú stravu ako je materské mlieko. Keď za deň zje aspon 5 lyžičiek polievočky alebo zopár hryzov z ovocia, to je úspech. Tým pádom ho mám stále na prsníku (mám ho na prsníku aj keď nepapá, proste len sa „hrá“). V zásade mi to nevadí, som rada, že aspoň niečo papá, ale trápi ma, či mu to stačí? Či už pre jeho organizmus to nie je málo živín...či by som nemala niečo spraviť, aby papal viac stravu ostatnú? alebo sa to upraví časom? Ďakujem krásne za odpoveď a pomoc

Milá Lucia,

píšete, že vaše dieťa posledné 3 týždne papá tuhú stravu, ale v množstve zopár lyžičiek. Mnohé deti v tomto veku papajú takýmto spôsobom a toto môže byť úplne v poriadku. Kľúčové v tomto veku nie je to, aké množstvo príkrmov dieťa skutočne zje, ale to, či prejavuje o príkrmy záujem, či ho zaujíma to, čo robia ostatní ľudia pri jedení, či sa pokúša ich napodobňovať. Z hľadiska prospievania bez ohľadu na to, aké množstvo príkrmov bábätko reálne zje, je kľúčové to, ako výdatne sa dojčí. K tomuto si môžete prečítať tento materiál:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Ak sa bábätko skutočne výdatne dojčí, malo by aj v tomto veku dostatočne priberať, bez ohľadu na to, aké množstvo príkrmov zje.

Navyše z vašej otázky sa zdá, že doteraz dieťa jedávalo väčšie množstvá príkrmov a situácia sa zmenila za posledné tri týždne. Toto je pomerne typické, deti v tomto veku mávajú obdobia, kedy odmietajú príkrmy úplne, alebo majú záujem len o jednostrannú potravu. Často neprídete na skutočný dôvod, ale veľakrát sa nakoniec ukáže, že bábätko prekonávalo nejaké ochorenie. Z pohľadu ochrany jeho telíčka je pochopiteľné, že bábätko v čase, kedy bojuje s nejakou chorobou, bude menej ochotne papať, pretože zavádzanie príkrmov by sa malo diať v čase, kedy je dieťa zdravé, aby sa dieťa stretávalo s cudzorodými bielkovinami v čase, kedy je jeho imunitný systém nezaťažený. Je preto pochopiteľné, že dieťa, ktoré je choré, bude príkrmy prechodne odmietať, dokonca sa prechodne môže vrátiť úplne k výlučnému dojčeniu na pár dní, či týždňov. Mnohé ochorenia pri dojčených deťoch prebiehajú tak, že reálne neviete, že dieťa je alebo bolo choré. Dojčenie pomáha tomu, aby mnohé choroby odozneli bez príznakov ochorenia, ale dieťa prišlo do styku s patogénom. Dôverujte preto svojmu dieťatku, vie, čo robí. Dojčenie vám túto situáciu celú uľahčuje, pretože obdobia odmietania príkrmov mávajú aj nedojčené deti, akurát tie v tom období zvyknú odmietať všetko, čo sú schopné zjesť a ak nie sú dojčené, je náročné sa o nej starať a zabezpečiť ich adekvátnu výživu. Preto vám dojčenie pomôže v takomto období zabezpečiť výživu pre bábätko a poskytne aj nástroj na jednoduchšiu starostlivosť o bábätko.

Nemusíte teda robiť nič špeciálne, len pokračujte v dojčení. Ak by ste chceli, skúste využiť tieto tipy pre zväčšenie ochoty papať:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=2898



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Neustále dojčenie a pritom odmietanie inej stravy u 15 mesačného dieťaťa