Mlieko a prikrmy

Jana    22.08.2017, 13:34

Dobrý deň, dcérka má 8 mesiacov, stále sa kojime, viac menej bez problémov☺ Aj celkom pekne papkame prikrmy, a tu som narazila na problém...do niektorých receptov používam mlieko, i malej by som chcela urobiť napr.cuketovy privarok...ale aké mlieko pouzit ? My s manželom používame klasicke trvanlive polotucne, ale to som sa docitala že nie je pre detičky vhodné....Tak neviem, viem že sú mandlov, sójové, ryžové mliečka...niečo z toho alebo kúpiť umelé na varenie ?? Ďakujem

Milá Jana,

bábätko v tomto veku má byť naďalej takmer výlučne dojčené. Jeho prikrmovanie má byť obmedzené na to, že skúša napodobňovať ostatných ľudí pri jedení a postupne sa učí, čo ľudia robia, keď jedia. Preto bábätku dajte jedlo ochutnávať, brať do ruky, oblizovať, nechajte ho vyberať si z vášho taniera to, na čo má chuť. Bábätká majú záujem o skutočné jedlo, ktoré jedia rodičia. Umožnite mu, aby bralo do rúk vaše jedlo, samo sa ním kŕmilo, namáčalo si ručičku do jedla a oblizovalo ju. Bábätko môže jesť bežné zdravé rodinné jedlá, o ktoré prejaví záujem. Papať sa bude učiť postupne v priebehu nasledujúcich mesiacov.

Omnoho dôležitejšie než presné množstvo a druh zjedeného jedla je to, aby bábätku chutilo a aby malo z jedla radosť. V tomto bode nie je úlohou rodiča dostať do bábätka čo najväčšie množstvá jedla. Ak zje pár lyžičiek, je to v poriadku, ak má chuť zjesť viac, dajte mu viac. Dávajte mu toľko jedla, koľko chce. Podmienky okolo jedenia si vytvorte také, aké vám vyhovujú. Je pravda, že mnohé bábätká jedia viac a lepšie, keď sú niečím zaujaté. Je tiež dobré, ak dieťatko často zoberiete so sebou k stolu, keď vy jete, a umožníte mu, aby sa natiahlo za tým jedlom, o ktoré má záujem a jedlo ho. Ak má chuť na chlebík, nechajte ho jesť chlebík.

To znamená, že bábätko môže ochutnávať takú stravu, akú si varíte vy. Veľa toho nezje. Takže nie je problém ani to, ak je jedno okorenené, alebo osolené a tým pádom nemusíte riešiť ani to, aké mlieko do varenia použijete – použite to, ktoré by ste bežne použili. Bábätko v tomto veku nepotrebuje žiadne špeciálne mlieko do príkrmov. Dojčené dieťa, ktoré má byť naďalej po 6. mesiaci dojčené, aj po skončení výlučného dojčenia získava „mliečne výrobky“ z materského mlieka a z výživového hľadiska nepotrebuje žiadne ďalšie mlieko, či mliečne výrobky, napr. jogurty. Materské mlieko je omnoho kvalitnejšie než akýkoľvek jogurt (akokoľvek reklamovaný), a to aj z hľadiska obsahu probiotík.

Na druhej strane, ak v rodine konzumujete jogurty a budú patriť do jedálnička vášho dieťaťa v budúcnosti, začnite mu ho dávať, keď to budete považovať za správne, ale nemáte sa kam ponáhľať. Čo sa týka typu jogurtu - toto je vaša spotrebiteľská voľba, neexistuje žiadne odporúčanie, takéto odporúčania sú často ovplyvnené (vedome či nevedome) marketingom.

Rovnako ak chcete dávať dieťaťu mliečne výrobky, pretože ich ako rodina konzumujete, dávajte mu tie, ktoré v rodine jete. Všetky ostatné pravidlá ohľadne mliečnych výrobkov sa týkajú otázky zdravej výživy, a tie je možné nájsť na mnohých iných miestach. Pri príprave stravy (kaše, polievky atď.) môžete používať kravské mlieko, ak to tak bežne robíte aj pre ostatných členov rodiny. 

Po 6. mesiacoch je zbytočné dávať umelé mlieko, a to aj v prípade, že ide o deti, ktoré vôbec nie sú dojčené, s podmienkou, že jedia dostatok rozmanitej stravy v dostatočnom množstve. Po 1. roku deti teda taktiež nepotrebujú umelé mlieko, potrebujú rozmanitú stravu v dostatočnom množstve, ktorá im poskytne potrebné živiny v prirodzenej forme, nie vo forme umelo dodávaných vitamínov a iných umelo pridávaných látok v umelom mlieku.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Mlieko a prikrmy