Mrzute dieta neustale na prsniku

Lucia    24.08.2017, 15:10

Dobry den, vase clanky aj poradenstvo mi velmi pomahaju,no zial odpoved na nas "problem" som nenasla. Rodila som doma ,maly sa hned prisal sam ,potom 2h kojenia, o par dni navsteva duly vs.laktacnej ,ktora nas skotrolovala a napravila polohu pri kojeni,co to vysvetlila a odvtedy je ako vysavac. Pribera cez 200g tyzdenne a mame 6 tyzdnov. Prveho syna ( 7r.) sa mi nepodarilo kojit :( trauma z porodu a ani som netusila nic o kojeni ,takze flaska s UM po prvych neuspesnych pokusoch. Prvy spal v postielke,vobec neplakal iba ked bol hladny a skrz plienku, bolo mu jedno ci je na tatovi ,babke,zboznoval kocikovanie...no a tento moj 2. drobec stale place. Dam ho na tata,babku,do auta,do kocara...place.Vdaka Bohu aspon v noci krasne spi az na 2krat co sa zobudi na kojenie a ani neplace. Cez den: rano sa pousmieva a potom to zacne...kojim,zaspi,polozim je hore. Dam do satky zaspi,polozim je hore. So satkou neumyjem riad, nemozem ist na wc do sprchy atd...v podstate som teraz otrok synov. Stale na mne,stale na rukach lebo ked ho dam dolu tak sa plac stupnuje,nie ze by unaveny zaspal. Akurat v aute po dlhom placi ked soferujem a je v sedacke,vzadu. Nemozem nic vybavit lebo place v kocari ,vo vajicku,potom aj na rukach, aj na urade v obchode...som uz vystresovana a neskutocne unavena. Lebo cika,kaka aj poprda stale...ale stale akoby bol nespokojny a ja kazdy den iba dufam,ze rychlo prejde nech uz je starsi. Lebo rano je v pohode ,potom sa budi ked ho mam na sebe kazdych hodinu dve...a cim je viac hodin tym horsie. Upokoji ho vana,vysavanie a nonstop nadrdanie, nosenie hupanie...je parkrat po x minutach hore fajn ale vzdy zacne plakat po chvili. Niekedy uz nechce ani cicik iba revat, vtedy ho dam do vanicky a ako keby ho vypne len pozera a spokojne blabota. Moja otazka ci nieje chyba,ze nemame rezim...ze stale ma cicik ked chce...ci to nieje v tom,ze mam jednorazovo malo mlieka a malo vytaha lebo vzdy vypije oba prsniky do kvapky. Urobi sa okolo hodiny nove. Ci vplyva stresove tehotenstvo na povahu alebo uz neviem. A nakakane ma inu farbu aj konzistenciu, uz nie zlta prazenica ale skor vodove do tmavo oranzova. Svokra stale,ze daj mu flasu skus,mas slabe mlieko...preto place lebo mu nestaci a preto stale pije.Potrebujem vela behat ,soferovat,som vela medzi ludmi a cudzi sa pri placi pozeraju na mna ked sme vonku ako na vraha...doma nic nemozem poriadne. Vsetko iba sup sup,stres na wc pri jedeni...vsetko iba odkladam na neskor a ak to bude pokracovat a budem musiet o par mes.do prace tak skoncime opat na UM ako pri prvom a to nechcem ale netusim co robit. Prosim o akukolvek radu. Velmi dakujem . S pozdravom Lucia

Milá Lucia,

v tejto situácii vám odporúčame znova sa stretnúť so svojou laktačnou poradkyňou. Ideálne by bolo, keby vás pozvala do podpornej skupiny dojčiacich matiek a keby ste mohli túto situáciu riešiť v kontakte s inými matkami. Niekedy situácia, akú opisujete, súvisí so spánkom bábätka a s jeho potrebou udržať sa v spánku a zaspať znova po tom, čo sa precitne. Ak bábätko zaspinká, často sa zobudí pri pokuse o položenie alebo chvíľku spí, keď sa položí a potom sa zobudí. Ak sa toto udeje počas dňa viackrát, ešte doobeda typicky bábätko býva ako – tak spokojné, ale poobede a zvlášť navečer začne byť už unavené, predráždené a často tak unavené, že nedokáže zaspať, alebo aj keď zaspí, často sa zobudí po pár minútach spánku (často už aj potom, čo ostalo na rukách matky) a plače zúfalo často mnoho minút. Tento stav sa v našich podmienkach často označuje ako „kolika“, boľavé bruško, prípadne sa vytvorí teória, že matkino mlieko nedokáže dostatočne zasýtiť dieťa a že dieťa nespí preto.

V skutočnosti vaše mlieko nie je slabé a táto situácia sama o sebe, ak urobíme predpoklad, že toto bábätko pije dostatok mlieka pri dojčení, nie je dôvodom pre dokrmovanie umelým mliekom. Vaše mlieko dokáže bábätko zasýtiť, o tom nemusíte mať pochybnosti. Neexistuje pojem "slabé mlieko". Materské mlieko je "šité priamo na mieru" každého bábätka a ideálnym spôsobom spĺňa jeho potrebu živín. Navyše obsahuje desiatky nenapodobiteľných látok a faktorov, ktoré zvyšujú jeho imunity a plnia mnohé iné dôležité funkcie. Na vaše mlieko sa dá spoľahnúť, že ak ho bábätko získava dostatok, tak ho dokáže nasýtiť.

Spoločne s poradkyňou skontrolujete, či bábätko skutočne získava dostatok mlieka a prejdete spolu to, ako vyzerá uspávanie bábätka. Poradkyňa pri dojčení by vás mohla naučiť viazať šatku tak, aby ste nemali potrebu dávať bábätko po zaspatí do postieľky. Ak sa bábätko pri takomto vyberaní zo šatky párkrát denne zobudí bez toho, aby sa medzičasom dobre vyspalo, nie je prekvapivé, že bude mrzuté, podráždené a uplakané. Toto sa dá zmeniť. Šatku je možné naviazať pevne tak, aby pre vás bolo ľahké bábätko nosiť a aby ste mali obe ruky voľné. S bábätkom v šatke alebo v nosiči sa dajú urobiť takmer všetky domáce práce a dajú sa absolvovať aj stretnutia s ľuďmi, či výlety von. Poradkyňa vás naučí viazať šatku vertikálne a aj horizontálne a v oboch týchto polohách vám ukáže aj to, ako sa dá takto v šatke dojčiť. Ak budete mať širší repertoár pohodlného nosenia, ktoré budete vedieť kombinovať s dojčením, otvorí sa vám nový svet možností.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Mrzute dieta neustale na prsniku