Da sa ešte rozbehnúť mlieko?

Jana    25.08.2017, 13:43

Dobrý deň. Mám 4,5 mesačnú dcérku, ktorej som mlieko doteraz odstriekavala, pretože z prsníka sala len keď jej išiel tok mlieka (to bola menšia). Keď mala asi mesiac, tak pribrala za 2 týždne len 65g- to som ju len kojila. Následne sme u doktorky zostali aby sme odsledovali koľko si vytiahne z prsníka za pol hodinu kojenia, vytiahla len 25ml. Museli sme začať prikrmovať UM. Papanie sme striedali spolu s mojim odstriekaným mliekom. Pijem aj fenikel aj senovku, dokonca som mala aj kapsule senovky 2 mesiace, ale skôr sa mi zdá, že mi mlieko ešte menej prestalo po nej ísť. Teraz odstriekavam 3krát za deň, no odstriekam len 30ml a mliečko je už skôr vodnaté. Chcem sa teda opýtať, dá sa ešte zachrániť tvorba mliečka? Ďakujem

Milá Jana,

ak tomu rozumieme správne, svoje dieťatko nedojčíte, odstrekujete pre neho mlieko a kŕmite ho fľašou svojim odstriekaným mliekom a zvyšok dopĺňate kŕmením fľašou umelým mliekom. Ak ide o takúto situáciu, potom vám odporúčame urobiť nasledovné kroky pre zvýšenie tvorby mlieka:

  • Skontrolujte, či ste nezačali užívať nejaké lieky, ktoré spôsobujú zníženie tvorby mlieka - hormonálna antikoncepcia (aj vnútromaternicové teliesko s obsahom hormónov), antihistaminiká, niektoré lieky proti kašľu, ktoré obsahujú pseudoefedrín, niektoré ďalšie lieky.
  • Skontaktujte sa s poradkyňou pri dojčení:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne prešli, aké možnosti máte pre zvýšenie tvorby mlieka.  Okrem toho naďalej môžete skúšať bábätko priložiť k prsníku, pretože sú bábätká, ktoré sa prisajú aj po veľmi dlhej dobe, a preto má zmysel to skúšať. Skúste nájsť poradkyňu, ktorá by mala dostatočné zručnosti na to, aby vám s prisatím pomohla - stálo by to za to skúšať.

  • Vzhľadom na vek vášho bábätka môžete začať nahrádzať umelé mlieko príkrmami. Umelé mlieko v tejto situácii už nie je potrebné a Svetová zdravotnícka organizácia odporúča v tejto situácii postupne nahrádzať umelé mlieko príkrmami tak, aby už po 6 mesiaci dieťa nedostávalo žiadne umelé mlieko. Prečítajte si stanovisko WHO o tom, prečo je podávanie umelého mlieka po 6 mesiaci „zbytočné“ a „škodlivé“:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

V tomto veku je omnoho vhodnejšie zaviesť kalorické príkrmy (čiže čerstvé jedlo), ktoré je vhodnejšie než umelé mlieko. Podávanie jedla je oveľa vhodnejšie ako podávanie umelého mlieka z viacerých dôvodov:
a) jedlo sa dá podávať lyžičkou alebo prstom matky a nie je potrebné použitie fľašky
b) čerstvé jedlo v tomto veku je vhodnejšie ako sušené umelé mlieko, pretože obsahuje čerstvé suroviny ako aj vitamíny a minerály 
c) dôvodom podávania príkrmov je tiež to, aby sa zvýšil kalorický príjem dieťatka, čo mu môže pomôcť v tom, aby bolo ochotné sa prisávať a piť z prsníka

Pri takýchto príkrmoch sa nepostupuje tak, ako to poznáte pri bežnom zavádzaní príkrmov. Tu by malo ísť o bežné normálne zdravé jedlo rodiny, ktoré by malo v každom príkrme obsahovať olej či kombináciu olejov; príklady môžu byť:

- banán
- ovsené vločky
- všetky druhy obilnín (pšeno, pohánka, amarant, quinoa, ryža, kukurica, atď.)
- zemiaky, sladké zemiaky
- mäso
- zelenina a ovocie, ale nie ako jednodruhový príkrm, ale v kombinácii s inými potravinami, ktoré majú vysoký obsah kalórií; ovocie a zelenina teda doplnok príkrmov
- jogurty, ak ich rodina konzumuje, v rozumnom malom množstve, tak aby nezačali tvoriť celý jedálniček dieťaťa
- kravské mlieko je možné používať v malom množstve, ale nemá tvoriť žiadnu významnú časť príkrmov dieťaťa
- pridávať do každého jedla olej, prípadne maslo

Z vašej otázky sa zdá, že mlieko odstrekujete ručne, ale ak by to tak nebolo a mlieko odsávate odsávačkou zvážte ešte aj tieto body:

1) Skontrolujte odsávačku, či problém nie je v nej - po 4 mesiacoch odsávania sa mohlo s odsávačkou stať niečo, čo spôsobuje, že neodsáva dostatočne dobre.

2) Ďalej môžete skúsiť po odsávaní odsávačkou doodstriekať mlieko ručne, niektoré ženy takto získajú ešte pomerne veľké množstvo mlieka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Da sa ešte rozbehnúť mlieko?