Miminko málo přibírá na váze

Veronika    26.08.2017, 19:29

Dobrý den, syn má 11 týdnů, chodily jsme teď na kontroly k lékařce každé 2 týdny, kvůli malým přírůstkům na váze. V dvoutýdenních intervalech to bylo 150g, 110g a 120g. Porodní váha byla 3280g a nyní je váha 3990g syn je od narození plně kojen, dnes bylo lékařkou doporučeno dokrmování UM, já si tím nejsem moc jistá, ale mám strach, protože sama vidím, že přírůstky váhy jsou malé, proto mě zajímá názor zkušenějších, jestli je to opravdu tak špatné, jak říká lékařka. Děkuji Veronika

Milá Veroniko,

vo vašej situácii je možné urobiť veľmi veľa, je potrebné hľadať iné riešenia. Pred tým, než sa bábätko začne dokrmovať umelým mliekom, je možné urobiť veľa preto, aby získavalo viac mlieka z prsníka a tak možno dokrmovanie vôbec nebude potrebné a navyše - ak by bolo skutočne potrebné dokrmovať, je možné to urobiť inak, ako fľašou a zachovať tak dojčenie. Postupy, ktoré vám môžu pomôcť, je dôležité riešiť v osobnom kontakte s poradkyňou:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou budete pozorovať dojčenie bábätka a pitie na prsníku a poradkyňa vás naučí ako pitie rozlíšiť od satia bez pitia a ako správne vyhodnotiť, či bábätko získava dostatok mlieka. Ďalej vám poradkyňa vysvetlí, ako úpravou polohy a prisatia pomôcť bábätku zvýšiť príjem mlieka pri dojčení a ako ďalšou technikou – stláčaním prsníka, pomôžete bábätku získať ešte viac mlieka priamo pri dojčení. Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc.

Čo môžete zatiaľ urobiť?
1) Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/
Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

2) V tejto situácii je kľúčové zvýšenie tvorby mlieka. V takom prípade začnite užívať podporné prostriedky tak, ako je to v tomto návode:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

S konkrétnym dávkovaním a dĺžkou užívania vám pomôže poradkyňa osobne.

A je tiež dôležité prejsť spoločne s poradkyňou možné príčiny znižovania tvorby mlieka.

3) Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby získalo pri dojčení čo najviac mlieka z prsníka, prečítajte si ako na to tu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

4) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Pre dokŕmenie bábätka nie je nutné používať fľašu. Po prvé je možné, že v osobnom kontakte s poradkyňou zistíte, že samotnou úpravou polohy, prisatia a stláčaním prsníka je možné bábätko nasýtiť tak, aby začalo dostatočne priberať. Ak by ste aj usúdili, že je dočasne potrebné ho dokrmovať, je dôležité to robiť nie fľašou ale priamo na prsníku, prečítajte si tu, ako to môže vyzerať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Ako cievku na zostrojenie laktačnej pomôcky použite cievku CN-01, ktorú kúpite v zdravotných potrebách. Je najlepšie, ak vám jej používanie ukáže laktačná poradkyňa.

5) Jedna z kľúčových vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky. Takto napomôžete tomu, aby sa zregulovali spánkové cykly bábätka a následne bábätko lepšie pilo z prsníka, keď sa dobre vyspinká. Bude sa tak môcť dojčiť dostatočne často. Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.

Poradkyňu vyhľadajte čo najskôr, potrebujete okamžitú a intenzívnu pomoc.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Miminko málo přibírá na váze