Psoriaza

Ľudmila    04.09.2017, 09:50

Dobry den, obraciam sa na vás, pretože som zufala. Od deviatich rokov trpim psoriazou- koznou formou. Po porode sa postupne začala zhoršovať a postihla klby a šľachy na celej pravej ruke, a palcoch na oboch nohách. Od narodenia bola dcérka plne kojená, az kým som dane problémy nezačala riešiť s doktormi (kožnými a reumatologmi), ktorí mi ked mala dcérka 8 mesiacov prikázali skončiť kojiť a vystrašili ma celkovou liečbou, ze ak neprestanem kojiť, tak ma budú musiet hospitalizovať a nasadiť celkovú liečbu. Co ma, samozrejme vystrašilo, lebo ved dcérka ma potrebuje doma a tak som začala dokrmovanie umelým mliekom. Teraz ma dcérka 11 mesiacov a kojím uz len v noci, ale kým uplne prestanem kojiť (co mi je velmi ľúto, lebo som chcela kojiť dlhodobo a je mi ozaj do placu, ak odopriem dcérke nieco tak dôležité!), chcem sa opýtať, ci nemáte skúsenosti s psoriazou, ktorá postihuje klby. Ide o naozaj dost veľké bolesti, ale hlavne o obmedzenie hybnosti (nedokážem otvoriť ani fľašu) a zlietajú mi nechty. Chcela by som este kojiť, ale bojim sa, aby som to nezhoršila a hlavne dcérka ma potrebuje. Ak musim prestat s kojenim, budem vdacna za rady, pretože s dcérkou spíme v jednej posteli a chce sa kojiť každé dve hodinky a ako to urobit, aby som jej co najmenej ublizila. Ani sa pri pití nezobudí, takze umelé mliecko z fľašky by som jej po leziacky a spiacky radšej nedávala. Budem velmi vdacna za odpoved!

Milá Ľudmila,

vo vašej situácii je možné sa liečiť a zároveň pokračovať v dojčení a vašu liečbu nie je potrebné podmieňovať zo strany lekárov odstavením. Dojčenie vašu diagnózu nespôsobuje, ani nezhoršuje a nedojčenie prináša riziká pre zdravie vášho dieťatka, ako aj pre vás. Pre liečbu, ktorú by ste pri tejto diagnóze mali užívať, nie je potrebné dieťatko odstaviť. Vaša liečba nepredstavuje dôvod na to, aby ste nedojčili. Nečakajte na ďalšie zhoršenie stavu, začnite s liečbou, ktorú potrebujete. A to platí aj pre celkovú liečbu. 

Nepíšte, aké lieky ste užívali pred otehotnením, ale môžete ich užívať, môžete užívať aj lieky proti bolesti, biologickú liečbu. Vyhnite sa metotrexátu a retinoidom.

Okrem toho je pre vás dôležité vedieť, že ani v prípade, že by dieťa nebolo vôbec dojčené, nepotrebuje dostávať umelé mlieko, ani fľašu. Umelé mlieko po 6 mesiaci nemá dostávať žiadne dieťa. WHO vydala jasné stanovisko vysvetľujúce, že žiadne mlieko nemá nedojčené dieťa piť v množstvách, ktorými by sa nahrádzalo materské mlieko. Ak dieťa nie je dojčené, môže dostávať kravské mlieko alebo výrobky z neho, alebo iný druh mlieka v takých množstvách, v akých by ho bežne konzumovali dospelí ľudia. Ak dostáva umelé mlieko alebo aj iné mlieko v množstvách, ktorými by sa nahrádzalo materské mlieko, WHO upozorňuje na to, že ide o škodlivú a zbytočnú praktiku. Rovnako je dôležité vedieť, že takéto dieťatko nepotrebuje piť z fľaše. Je dôležité naučiť ho piť z pohára, tak ako bude piť po celý svoj zvyšok života. A máte pravdu – dieťa by nemalo piť z fľaše umelé mlieko poležiačky, toto nie je bezpečné.

Vaše dieťa však navyše je dojčené a môže byť dojčené aj popri vašej liečbe. Mohli by ste sa preto vrátiť aj k častejšiemu dojčeniu, pre vaše dieťa je to nesmierne dôležité. Dojčenie len v noci nemusí byť postačujúce pre udržanie tvorby mlieka, takže ak v skutočnosti nemusíte odstaviť (čo nemusíte), môžete začať znova dojčiť aj cez deň a toľkokrát, koľko to vaše dieťatko bude potrebovať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok