Chudnutie

Mirka    03.09.2017, 23:21

Prosím Vás, poraďte mi, čo mám robiť, ako konečne prestať chudnúť pri dojčení? Kojím svoje druhé dieťa. Prvého syna som 2 roky. Vždy som bola štíhlej postavy, ani v tehu som nepribrala a dojčenie ma ničí, brutálne z neho chudnem. Naviac po prvom synovi sa mi spustili intolerancie a alergie, čím mám jedálniček ešte aj obmedzený...no z toho nechudnem. Chudnem len z dojčenia. Kým som prvého syna kojila chudla som, a keď som prestala, zastavilo sa to, akoby uťalo, no naspäť som pribrala tak kilo-dve, čo je nič. Do druhého tehotenstva som išla teda už s váhovou stratou a nemám deti ani krátko po sebe. Rozdiel je 3 a pol roka.Teraz má mladší 8 mesiacov a ja opäť len chudnem...Vyzerám hrozne. Celé dojčenie sa mi podpísalo hlavne na tvári, ktorá je výrazne prepadnutá. Už som z toho taká zúfalá, že som musela napísať. Mladšieho synčeka chcem kojiť...Ale zároveň pociťujem taký hnev a nespravodlivosť. S dojčením som nikdy nemala problém, hlavne pri prvom mlieko tieklo potokmi, mala som problém s nadprodukciou a často sa mi aj zapalovali prsníky, pritom kojený bol veľmi veľa a často. Teraz tá nadprodukcia nebola až taká výrazná, ale prsníky sa mi z času na čas vedia upchať a zapáliť. Poďla mňa je kojenie v hlave a o presvedčení. Vždy som vedela, že budem dojčiť a iné som si nepripúšťala a kojím bez problémov, keby som nemala zdravotné problémy, tak by som možno aj staršieho kojila viac ako 2 roky, aj mladšieho, no takto je to len nechuť a boj pre mňa. Pritom vidím v mojom okolí obézne matky (známe, kamarátky), ktoré "akože" kojiť nemôžu a deťom pchajú fľašu, im by tých pár kíl dole prospelo... A ja? Je mi z toho fakt hrozne...Na záver chcem len povedať, že určite to nie je len môj pocit, že by mi kojenie spôsobovalo takéto chudnutie. Som človek, ktorý sa od 15. rokov nepohol na svojej váhe ani smerom hore ani smerom dole až do tehotenstva a po porode opäť vážil to, čo v 15.r.. Jedine kojenie toto robí s mojou váhou a presne rovnaký scenár sa mi opakuje už druhýkrát. Nechcem kvôli tomu odstaviť syna, ale moji blízki sa už rovnako nemôžu dívať na to ako vyzerám rovnako ako ja. Ďakujem krásne. Zúfalá matka.

Milá Mirka,

chápeme, že ste v tejto situácii zúfalá. Vo všeobecnosti: extrémne chudnutie  nie je to, čo bežne popisujú mamičky dojčených detí vo veku vášho dieťatka. Dojčenie síce za bežných okolností pomáha matkám po pôrode schudnúť, hoci sú matky, ktoré majú aj opačnú skúsenosť, ale extrémne chudnutie je raritné.

Ak teda extrémne chudnete, začnite túto situáciu riešiť popri tom, ako budete pokračovať v dojčení. Je možné, že potrebujete mimoriadny kalorický príjem, nielen bežné množstvá jedla, ktoré normálne jete. Existujú výživoví odborníci, ktorí vám dokážu povedať, aké jedlá a potraviny by ste mohli jesť tak, aby ste zásadným spôsobom zvýšili kalorický príjem jedla. V prípade potreby existujú prípravky, ktoré je možné zároveň s jedlom jesť, aby ste mohli zvýšiť kalorickú a výživovú hodnotu toho, čo zjete, čo by vám mohli pri udržaní či zvýšení hmotnosti pomôcť. Existujú špeciálne prípravky, ktoré majú vysoký obsah kalórií a sú priamo určené na zvyšovanie hmotnosti.

Za normálnych okolností si obdobie dojčenia nevyžaduje nejaké špeciálne stravovanie, ani neexistujú nejaké špeciálne požiadavky na stravu či doplnky stravy. Schudnutie po pôrode na pôvodnú hmotnosť je normálne a je pozitívom dojčenia.

Dojčenie je nesmierne dôležité pre zdravie mamičiek, a ovplyvňuje ho pozitívne. Existuje dostatok štúdií, ktoré potvrdzujú pozitívny vplyv dojčenia, a najmä dlhodobého dojčenia na mnohé závažné diagnózy, vrátane rakoviny prsníka, rakoviny endometria, rakoviny vaječníkov, rakoviny maternice, osteoporózy, aménie, obezity a podobne. Takže to, že dojčíte, je pre vás dobré, a to nielen teraz, ale do budúcnosti. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok