Herpes dieťaťa na perách a v ústach a následná nákaza na bradavke

Alexandra    03.09.2017, 22:32

Dobrý večer, dieťa, synček plne kojeni, prikrmy od 6-7 mesiaca má momentálne 10 mesiacov a herpes na pusinke, ktorý sme spozorovali po prepuknutí na dovolenke, vysoké horúčky a odmietanie tuhej stravy a občas aj MM. Žiaľ dostala som ho aj ja na jednu bradavku avšak mne na rozdiel od dieťaťa stav neprechádza, naopak mám čoraz viac pľuzgierikov. Ako naschvál mám prave v tomto prsníku viac mlieka akp v druh, a po týždni občasného kojenia s obrovskými bolesťami sa mi začala znižovať tvorba mlieka. Odsávam ako sa dá ale aj to je bolestivé. Je to na nevydržanie bolesť, po hodine žiaden liek neúčinkuje proti bolesti, dieťa je najmä.v noci nespokojné a zle spí keďže predtým malo non Stop prístup k materskému mlieku. Ďakujem za radu.

Milá Alexandra,

herpes na bradavke dokáže byť skutočne veľmi bolestivý. Z toho, čo opisujete, je pravdepodobné, že tú najhoršiu fázu už máte za sebou. Pľuzgieriky by mohli začať zasychať a hojiť sa a už to bude menej bolestivé. Ak sa ešte stále objavujú nové pľuzgieriky, môžete si bradavku natierať niektorým z krémov, ktorý obsahuje acyklovir. 

Zvážte to, že začnete na prsníku znovu dojčiť, a budete si na bradavku pred dojčením dávať nejaký krém s obsahom lidokaínu, aby ste bolesť odstránili, plus orálne prípravky proti bolesti. To, že sa vrátite k dojčeniu, pomôže aj tomu, aby synček lepšie spal.

Okrem toho by vám pomohlo naspäť zvýšiť tvorbu mlieka, aby sa vaše dieťatko z bolestivého prsníka rýchlejšie napilo a bolo spokojnejšie. Toto tiež pomôže liečbe.

Ak by ste mali pocit, že v dôsledku tejto situácie sa znížila tvorba mlieka a bábätko na to reaguje hnevaním sa na prsníku alebo nespokojným správaním súvisiacim s tokom mlieka, odporúčame vám skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení osobne, aby ste mohli zlepšiť dojčenie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Herpes dieťaťa na perách a v ústach a následná nákaza na bradavke