Vacsia produkcia mlieka v jednom prsniku

Monika    11.09.2017, 08:11

Dobry den, nie som si ista ci to sem patri no skusim sa opytat. Momentalne som v 23 tyzdni tehotenstva s druhym babom, vsimla som si ze lavy prsnik sa mi nalieva viacej ako pravy. Rovnaky "problem" som mala aj pri prvom syncekovi. V lavom prsniku som mala ovela viac mlieka ako v pravom a aj sa mi v nom robili hrcky a zapali. Neviem ci je mozne dako to upravit aby sa mi aj v pravom prsniku robilo viacej mlieka. Som stastna ze sa mi uz teraz robi mliecko ale nechcem opat zazivat bolesti pri dojceni z dovodu zapalov. Za Vasu odpoved Vam vopred dakujem a prajem prijemny zvysok vecera.

Milá Monika,

v tejto situácii by stálo za to po pôrode sa skontaktovať s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Samozrejme, že je možné aj dlhodobé dojčenie z jedného prsníka, ale oplatí sa podniknúť kroky, aby sa dieťa dojčilo z oboch prsníkov. Matky totiž vždy väčšinou mávajú odlišné množstvo mlieka v jednom a v druhom prsníku, pričom niekedy je tento rozdiel nepozorovateľný a niekedy je viac zjavný. Ak máte podozrenie, že v jednom prsníku sa vám tvorí viac mlieka, je o to dôležitejšie pracovať na tom, aby bábätko získavalo dostatok mlieka z menšieho prsníka a aby pri dojčení z väčšieho prsníka rovnomerne vyprázdňovalo celý prsník (pretože toto je prevencia zablokovaných mliekovodov alebo zápalu prsníka). Bábätko totiž môže začať menší prsník časom odmietať. Dôvody sú vo svojej podstate tie isté, ako keď dieťa začne odmietať dojčenie úplne – deti reagujú na tok mlieka. Dieťa môže začať odmietať jednu stranu s najväčšou pravdepodobnosťou preto, že sa v danom prsníku tvorí menej mlieka a tok mlieka z neho je pomalý. Jednou z príčin, prečo sa v prsníku začne tvoriť menej mlieka, môže byť napríklad aj skutočnosť, že bábätká na ňom menej pijú a toto sa dá korigovať správnym prisatím a stláčaním prsníka pri dojčení.

Vo vašej situácii bude teda správne prisatie kľúčové pre to, aby menší prsník bol pre bábätko zdrojom dostatočne výdatného toku mliek a tiež, aby väčší prsník bol rovnomerne vyprázdňovaný a tým pádom sa robilo všetko pre prevenciu zablokovaných mliekovodovov a zápalu prsníka.

Preto bude spoločne s poradkyňou dôležité naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže prispievať k častým zablokovaným mliekovodom alebo zápalom prsníka.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Vacsia produkcia mlieka v jednom prsniku