Neprospivajici batole

Inus    11.09.2017, 08:42

Dobry den. Mela bych dotaz. Syn se narodil hypotroficky s vahou 2,2 kg. A v podstate od te doby neprospiva. Kdyz byl plne kojeny, tak pribiral vcelku normalne. Od zavedeni prikrmu uz je to horsi. Nyni je ve veku 17 mes a nevazi ani 8 kg. Kojit uz se prilis nechce, citim, ze toho mleka za den vypije velmi malo, ani nevyzaduje castejsi kojeni. Takze kojim rano, pak kolem 11 hod a pak az vecer a popr v noci. Kolikrat ani nepije mleko a jen dudla. Velky problem mame u s jidlem. Ji velmi nerad a jeste v tomto veku prilis nezvlada klasickou stravu. Nejlepe ji castecne mixovana jidla, prilis nekouse. Mam pocit, jako by mel nejaky problem. Treba i hodinu po jidle ma zbytky pod jazykem a nespolkne to. Hodne me to trapi, bojim se, ze mu pri hre zaskoci a udusi se. Opravdu uz nevim, co s nim delat. On kousat zvladne, ale za chvili ho to nebavi. Timto stylem mi sni treba jen 5 lzicek obeda. Dekuji za jakoukoliv radu

Milá Inus,

v situácii, akú popisujete, je kľúčové pokračovať v dojčení a pravdepodobne ho aj zlepšiť. Spoločne s lekárkou synčeka by ste mali vylúčiť možné medicínske príčiny, pre ktoré synček odmieta papať. Je totiž možné, že za odmietaním jedla a ostatnými príznakmi sa skrýva anémia (málo železa), možno i zinku a najčastejšou príčinou býva znížená tvorba mlieka (pre túto možnosť svedčí aj to, že píšete, že synček priberal normálne, dokiaľ bol výlučne dojčený). Urobte spolu so svojím pediatrom potrebné vyšetrenia, a ak to bude indikované, riešte anémiu, prípadne nedostatok zinku, vitamínu B12 a urobte kroky na výrazné zvýšenie tvorby mlieka. Paradoxne, ak dieťa začne piť viac materského mlieka, začne aj viac jesť.

Prečítajte si tento článok:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

ktorý hovorí o najčastejších príčinách, prečo po skončení výlučného dojčenia poklesne tvorba mlieka a pokúste sa odstrániť všetky možné príčiny. Začnite vytvárať situácie, v ktorých by sa synček dojčil omnoho častejšie – strávte nejaký čas počas dňa kontaktom koža na kožu, dávajte synčekovi veľa príležitostí, aby sa mohol prisať, ponúkajte mu prsník, keď je nervózny, keď spadne a udrie sa.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Neprospivajici batole