Kratke spanie a dojcenie novorodenca

Jana    12.09.2017, 07:41

Dobry den,chcela by som sa spytat,ci je normalne aby sa 9 dnovy novorodenec,vylucne kojeny najedol za 5 max.10 min?potom mi uz zaspava na prsniku a musim ho budit.zmenil sa aj interval spania.poslednu noc neprespal viacej ako 1,5 hod.vacsinou to vsak bola iba hodina.nechala som ho spat so mnou v posteli ale zakazdym sa preberie,ked sa mu snazim vybrat bradavku ked zaspi.dakujem velmi pekne,Jana

Milá Jana,

pre dojčenie bábätka neexistujú žiadne pravidlá. Pozrite si napríklad v týchto videoukážkach:

https://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

video veľmi dobrého pitia. Ak by vaše bábätko pilo takto vynikajúco, môže pokojne získať dostatok mlieka aj za 5 minút dojčenia. Rovnako to, čo popisujete o noci, môže byť úplne normálne, bábätká potrebujú aj v noci starostlivosť matky a môže byť typické, že sa budia často a že chcú ostať na prsníku aj potom, čo už zaspávajú. V tomto smere je kľúčové spoločné spanie, aby ste popri dojčení mohli spať a oddýchnuť si aj vy.

Na druhej strane novorodenci často zaspávajú na prsníku, keď sa tok mlieka spomalí a môže sa stať, že zaspia predčasne, ešte pred tým, než získali dostatok mlieka. Ak máte pocit, že bábätko zaspáva pri dojčení príliš skoro, môžete skúsiť urobiť opatrenia pre to, aby ostal tok mlieka na prsníku dostatočne rýchly na to, aby bábätko nezaspalo, kým sa nenasýti. Pre reguláciu toku mlieka z prsníka je kľúčové upraviť prisatie bábätka pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Dôležitou technikou pre zrýchlenie toku mlieka na prsníku je stláčanie prsníka. Prečítajte si, kedy začať pri dojčení stláčať prsník a ako postupovať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

a pozrite si vo videoukážkach dojčenia:

https://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

aj video č. 9., ktoré zobrazuje 4-dňové bábätko po podstrihnutí prirastenej uzdičky pod jazykom, pitie so stláčaním prsníka.

Môže pre vás byť užitočné aj zavolať si na osobnú konzultáciu poradkyňu pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Bábätko, ktoré získava dostatok mlieka, by okrem iného v tomto veku malo mať 3 - 4 veľké stolice za deň a malo by cikať číry alebo žltkastý moč.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kratke spanie a dojcenie novorodenca