Hnev pri dojceni

Lucia    12.09.2017, 08:27

Drahy Mamila tím, Mam doma takmer 7 tyzdnovu dcerku, ktora je výlučne dojcena na poziadanie. Nepouzivame ziadne prikrmy, ani flasu ani cumlik (ten mala v puse zatial 4x, avsak nas problém nastal este par dni pred tym ako ho vobec akceptovala). Nase dojcenie prebiehalo vcelku normalne, dcerka sa napila, na prsniku zaspala. Pociatocne nonstop pitie sa postupne skracovalo. Avsak ked mala asi 5 a pol tyzdna nastal zlom a zrazu začala odmietat prsnik. Po 5-10 minutovom papkani sa zacne zrazu krutit, odtahovat, silno plakat, pusinku ma plnu mliecka, tecie jej po brade a uz sa nechce vobec prisat. Niekedy pomoze ked rychlo vymenim prsnik, ale po par minutach sa situacia opat opakuje. Skusala som aj stlacanie prsnika, ale to ju casto nahneva a zabehava jej. Celkovo pije dost hltavo a rychlo. Niekedy aj pocujem ako jej pracuje zaludok pocas pitia. Po tomto nazlosteni sa je len velmi tazke ju upokojit-vacsinou len v satke alebo na fit lopte. Uz takmer tyzden som v kontakte s laktacnou poradkynou, ktora mi poradila podniknúť kroky na zvysenie tvorby mlieka (bylinky, spolocny spanok, kontakt koza na kozu, nosenie v satke). Bylinky (senovku, benedikt a oringeu beriem kazdy den 3x3, intenzivne ju nosim v satke, to je aj tak takmer jediny spôsob ako zaspi, aj to musim byt skoro stale v pohybe, dalsie dve opatrenia koncia casto placom). Zatial to vsak neprinieslo ziaden vysledok. Chcela som sa poradit, ci aj Vy vyhodnocujete tuto situaciu ako vysledok nedostatocnej tvorby mlieka. Pretoze niektore priznaky mi poukazuju aj na to, ze by som mohla mat mlieka prave naopak, az prilis vela. Dcerka pekne pribera, naposledy ked ju vazili, tak za mesiac pribrala asi 1300 gramov. Ma niekolko mokrych plienok, stolicu viackrát denne- riedku zltu, niekedy aj zelenu. Predtym dcerka bezne zaspavala na prsniku, teraz ked aj na chvilu zaspi, preberie sa, znova sa trocha napije a potom sa rozcerti. Snazim sa byt trpezliva, ale zacinam byt z toho trochu frustrovana, predtym bol pre nu prsnik miestom pokoja a oddychu, teraz jej sposobuje obrovsky plac. Dojcenia sa vsak nechcem vzdat. Urcite vsak potrebujeme pomoc. Dakujem velmi pekne za odpoved. S pozdravom, Lucia

Milá Lucia,

situácia, ktorú popisujete, je veľmi náročná a je samozrejme veľmi náročné starať sa o malé bábätko a popritom riešiť neustále dojčenie, ktoré v tejto situácii nie je pomocníkom v starostlivosti o dieťa, práve naopak. Matky vo vašej situácii potrebujú nesmierne veľa podpory, povzbudenia a byť v kontakte s inými mamičkami, ktoré podobnú situáciu riešia alebo už riešili a zvládli ju.

Z vášho popisu sa zdá, že ide o nespokojnosť na zníženie toku mlieka. Rozumieme tomu, že v tejto situácii to paradoxne niekedy vyzerá presne naopak – že bábätku prekáža veľa mlieka. Mnohokrát sa stáva, že bábätko sa odpája od prsníka po chvíli dojčenia, že po odpojení kašle, vypľúva mlieko, dusí sa a často je vidieť, že matke strieka mlieko. To, čo v tej chvíli nie je vidieť, je to, že pred tým mlieko striekalo viac, pred tým, keď bábätko pilo, získavalo viac mlieka. A náhly pokles toku mlieka ho zaskočil (a preto sa môže rozkašľať a dusiť sa mliekom, ktoré ešte malo v pusinke). Mnohokrát bábätká v tejto situácii naďalej veľmi dobre priberajú, čo ešte viac zneisťuje matku v tom, či ide naozaj o zníženie toku mlieka. Avšak, ak by to bolo naopak a bábätko by sa hnevalo na prílišný tok mlieka a prílišnú tvorbu mlieka, bolo by náročné vysvetliť, ako sa mohlo stať, že 5 týždňov takúto výraznú tvorbu mlieka zvládalo. Alebo čo sa stalo, že po 5 týždni zrazu tvorba mlieka výrazne stúpla. Sledovanie pitia bábätka pri takýchto situáciách pomerne jednoznačne ukazuje, že bábätko sa nehnevá, dokiaľ dobre pije a začne sa hnevať, keď po pití nasleduje jedno – dve satia bez pitia. Toto vám môže ukázať poradkyňa osobne.

Z vášho popisu sa zdá, že s poradkyňou túto situáciu riešite možno týždeň a týždeň môže byť málo na to, aby sa situácia zlepšila. To, čo potrebujete prekonať, je totiž pocity frustrácie, ktoré bábätko pri prsníku počas posledných dvoch týždňov zažívalo. Aj keby už teraz bola tvorba mlieka naspäť vysoká, bábätko potrebuje získať dôveru v prsník. Potrebuje veľakrát zažiť, že frustrácia sa už opakovať nebude. Preto okrem zvyšovania tvorby mlieka je kľúčové najmä tráviť veľa času s bábätkom v kontakte koža na kožu, nosením, spoločným spaním a ponúkaním prsníka najmä v situácii, kedy bábätko zaspáva alebo sa precitá, jednoducho kedy je v polobdelom stave. Okrem toho takéto nespokojné bábätko môže byť náročnejšie uspávať a o to viac potrebujete pomoc, aby ste sa naučili rôzne tipy a triky pre uspávanie bábätka. Odporúčame vám znova sa stretnúť s poradkyňou pri dojčení, prejsť všetko, čo ste spolu doteraz riešili, čo všetko sa zmenilo a poradkyňa vám môže ukázať rôzne spôsoby, ako možno skúsiť bábätko uspávať a udržať ho v spánku.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Hnev pri dojceni