Znovukojení po IVF

laura    13.09.2017, 22:11

Dobrý den, mám 17 měsíční dítě. Před 2 měsíci jsme se rozhodli pro další IVF. Přestala jsme proto kojit. IVF bohužel nevyšlo a jelikož se u dítěte projevily nějaké střevní problémy, chtěla bych začít znovu kojit. V souvislosti s IVF jsem samozřejmě užívala mnoho léků (Gonal - 10dní, Dostinex - 5tbl, Estrimax a Utrogestan - 14dní). Je možné i po těchto lécích znovu zkoušet kojit? myslím tím, jestli je to pro dítě bezpečné a nebudou nějaké zbytky léků přecházet i do mateřského mléka. Případně jak dlouho je třeba vyčkat, než se tyto léky dostanou z mého těla? a ještě: Děkuji, že nám maminkám pomáháte:)

Milá Lauro,

ďakujeme za milé slová podpory!

Môžete začať ihneď dojčiť, nemusíte na nič čakať. To, že ste spomínané lieky užívali, nie je dôvod na to, aby ste museli čakať, kým budete môcť začať znovu dojčiť. Môžete dieťatku začať dojčenie ponúkať a urobiť kroky na zvýšenie tvorby mlieka.

Pri tejto liečbe nie je dôvod na odstavenie dieťatka. Dostinex (karbegolín, liek na zastavovanie tvorby mlieka), ktorý ste užívali pri IVF na dlhú dobu potláča tvorbu mlieka. Čo ale nie je samo o sebe prekážkou pre dojčenie, dojčiť môžete aj bez ohľadnu na množstvo mlieka, ktoré sa tvorí.

Lieky sú relatívne dobre preskúmaná záležitosť, je známa farmakokinetika liekov, často sú známe štúdie a prípadové štúdie o dojčiacich matkách, ktoré lieky užívali. Existujú knihy, ktoré každý jeden liek popisujú na mnohých stranách a kategorizujú ich z hľadiska dojčenia a bezpečnosti pri dojčení. Keď odpovedáme na otázky o liekoch, každú jednu otázku starostlivo zvažujeme (rovnako tiež akúkoľvek inú otázku). Otázky o liekoch v prípade potreby konzultujeme so svetovými odborníkmi, ktorí sa touto témou zaoberajú desaťročia: Profesor Thomas Hale, profesor Gideon Koren, profesor Jack Newman. Často konzultujeme daný liek minimálne s jedným z týchto odborníkov, niekedy i so všetkými tromi.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Znovukojení po IVF