Môže ľahšia choroba znižovať tvorbu mlieka ?

Laura    13.09.2017, 22:13

Synček ma 7,5 mesiaca . Je iba kojený. Príkrmy (zeleninové ) dávam od pol roka ale to ani nerátam lebo sú to tak 3-4 lyžičky max. Výlučne je teda závislý od môjho mlieka nakoľko nechce ani len piť z fľašky . Od začiatku som mala veľa mlieka , odstriekavala som si aj som ho dávala pre iné detičky z rodiny . Ešte donedávna mi mlieko doslova striekalo cez tričko . Posledný týždeň som trosku chorá . Mala som zapálene hrdlo a teraz mám nádchu . V súčastnosti mám pocit že sa mi tvorí malo mlieka. Prsia sa mi nenalievaju ako predtým a ja mám strach že ho je malo . Je aj vodovejsie. Začalo som piť čaje na podporu dojčenia dávam si aj vitamíny , je ešte niečo čo by som mohla spraviť ? Mám 21 rokov a snažím sa zdravo stravovať kvôli kojeniu tak nechcem o svoje mliecko prísť. Ďakujem za každú radu :-)

Milá Laura,

samo od seba sa ťažko hodnotí, či choroba bola príčinou zníženia tvorby mlieka. Niektoré matky, ktoré majú hraničnú tvorbu mlieka, pociťujú zníženie tvorby mlieka v dôsledku choroby vtedy, ak daná choroba zároveň ako symptóm mala horúčku. Horúčka môže byť faktor, ktorý v niektorých situáciách môže prispieť k zníženiu tvorby mlieka, hoci to nie je univerzálne.

nalievanie prsníkov alebo vytekanie mlieka pomedzi dojčeniami je faktor, na ktorý sa nedá spoliehať v zmysle vyhodnotenia výdatnosti dojčenia. V priebehu prvých mesiacoch po pôrode sa totiž toto postupne bude meniť a mnohé matky už po pár mesiacoch nepociťujú vôbec žiadne nalievanie prsníkov alebo vytekanie mlieka medzi dojčeniami. Napriek tomu tvorba mlieka je pre bábätko stále dostatočná. Rovnako to, ako mlieko vyzerá, nehovorí nič, aj vodovo vyzerajúce mlieko, môže obsahovať dostatok tuku a všetkých ostatných látok, ktoré bábätko potrebuje. Každej matke sa tvorí presne také mlieko, aké jej bábätko potrebuje, na svoje mlieko sa môžete spoľahnúť.

Preto čisto tento ukazovateľ nehovorí nič o tom, koľko mlieka sa vám tvorí a koľko mlieka získava bábätka. Ochorenie matky neznižuje tvorbu mlieka, ani v prípade, že by išlo o vážnejšiu chorobu. Výnimočne môže tvorbu mlieka ovplyvniť vysoká horúčka matky, ale ani to neplatí pre všetky prípady.

Preto odpoveď na vašu otázku si vyžaduje pozorovanie dojčenia a výdatnosti pitia. Ak chcete mať úplnú istotu, zavolajte si poradkyňu pri dojčení na osobnú kontrolu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Ak by sa ukázalo, že bábätko skutočne pije málo mlieka, prejdete spolu s poradkyňou to, ako zvýšiť príjem mlieka zo strany bábätka. Z vašej otázky však vôbec nevyplýva, že toto bude potrebné, je možné, že sa z hľadiska tvorby mlieka vôbec nič neudialo.

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

A prečítajte si tiež tento článok:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

popisujúci najčastejšie dôvody, pre ktoré by sa mohla znížiť tvorba mlieka po niekoľkých mesiacoch dojčenia.

Ešte k používaniu fľaše: pre zavádzanie tekutín nemá zmysel používať fľašu. Zmyslom zavádzania príkrmov a zavádzania tekutín je naučiť bábätko jesť a piť to, čo jedia a pijú dospelí ľudia, spôsobom, akým to robia dospelí ľudia. Vodu dieťaťu podávajte z normálneho otvoreného pohárika (bez náustkov a „sosáčikov“ či slamiek - pretože takéto nádoby sú len iná forma fľaše a sú zbytočné) a nechajte dieťatko, aby sa hrou učilo piť. Dojčené dieťa nepotrebuje fľašu. Pri malom bábätku, ktoré sa ešte len učí piť, bude pravdepodobne najpraktickejšie trénovať pitie vody z pohárika doma a vonku je jednoduchšie ho dojčiť. Ak mu predsa budete chcieť nosiť vodu von (prípadne, ak bude už staršie), je na vás, v čom ju budete nosiť, ale určite nemusíte investovať do žiadnej dojčenskej fľaše či špeciálneho pohárika s náustkom.

K zavádzaniu príkrmov si prečítajte tento článok, ktorý vás poteší v tom, že je normálne, ak bábätko v tomto veku spapá 3 – 4 lyžičky, takto presne to má vyzerať:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/

Okrem toho vo vašej otázke zaznelo aj to, že sa snažíte kvôli dojčeniu zdravo stravovať. Je dôležité zdravo sa stravovať, pretože je to dôležité pre vaše vlastné zdravie. Z hľadiska dojčenia je však toto nepodstatné, bez ohľadu na to, čo budete jesť, sa vám bude tvoriť dostatočne výživné a kvalitné materské mlieko a rovnako vaša strava neovplyvňuje tvorbu mlieka. Ak chcete jesť zdravo, je to ideál. Ale čisto z hľadiska dojčenia, vaše voľby v stravovaní s dojčením nijako nesúvisia a nemusíte ich robiť určitým spôsobom kvôli faktu, že dojčíte.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Môže ľahšia choroba znižovať tvorbu mlieka ?