5 mesacne dieta malo pribera

ludmila    14.09.2017, 09:37

Dobry den, moj syn ma 5mesiacov a je výlučne dojceny. Po návšteve pediatra nam bolo povedané ze pribral velmi malo teraz váži 5,69kg a ze mame prikrmovat. Doteraz som nemala žiadne problémy s kojenim a syn prosperoval. Je velmi aktívny stale kope nohami, dvíha sa. Moze to byt tym? Ze spali tie kalórie ľahšie? Kojim skoro kazde dve hodiny. Niekedy z oboch prsníkov. Syn sa niekedy hneva a je nervózny ked papa. Je to tym ze mam malo mlieka? Dakujem za pomoc.

Milá Ľudmila,

z vašej otázky nie je možné potvrdiť, ani vylúčiť, že dieťatko nepriberá dostatočne, pretože z jedného údaja o hmotnosti nie je možné urobiť si predstavu, ako sa vyvíjalo priberanie doteraz. Aktívne bábätko by naďalej malo priberať a nemalo by sa diať to, že bábätko prestáva priberať, aj ak je bábätko aktívne. Avšak: aj keby skutočne bábätko nepriberalo dostatočne, prvou voľbou riešenia nie je dokrmovanie, pretože pred tým, než sa začne dokrmovať, je možné zvýšiť tvorbu mlieka a zvýšiť príjem mlieka zo strany bábätka z prsníka. V tejto situácii je teda možné urobiť viaceré kroky ešte pred tým, než by sa bábätko malo začať dokrmovať. Je možné zvýšiť príjem materského mlieka samotnou úpravou dojčenia a sú bábätká, pri ktorých sa takýmito úpravami dosiahne lepšie priberanie aj bez dokrmovania.

Preto vám odporúčame skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

a spoločne s poradkyňou vyhodnotiť všetky hmotnostné prírastky bábätka, vyhodnotiť dojčenie z hľadiska príjmu mlieka pozorovaním pitia bábätka a jeho správania pri dojčení.

Okrem toho by bolo dobré vylúčiť možné príčiny zníženia tvorby mlieka. Jednou z častých príčin, pre ktoré sa zníži tvorba mlieka, je používanie cumlíka, fľaše a klobúčikov pri dojčení. Ďalšou častou príčinou je začatie užívania hormonálnej antikoncepcie. Niekedy je možné, že ochorenie, ktoré je spojené s horúčkou (ako napríklad pri črevnej viróze), spôsobí pokles tvorby mlieka. Ďalšie možné príčiny sú uvedené v tomto materiáli.

Ak by bolo potrebné zvýšiť príjem mlieka zo strany bábätka, potom by bolo dôležité spoločne s poradkyňou urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Spoločne s poradkyňou vyhodnotíte aj správanie sa bábätka na prsníku, hnevanie, ktoré popisujete ku koncu dojčenia. Je možné, že vaše bábätko sa správa tak, ako to popisujú mamičky v úvode tohto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

a v takom prípade budete spoločne s poradkyňou postupovať podľa ďalších odporúčaní v článku.

2) Ak by ste vyhodnotili, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka aj napriek tomu, že ste zlepšili polohu a prisatie bábätka a pomáhate mu získavať viac mlieka so stláčaním prsníka, pomôže vám tiež, ak bylinkami a inými prostriedkami zvýšite tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > 5 mesacne dieta malo pribera