Odmietanie prsnika

Lubica    14.09.2017, 09:52

Dobry den, citala som vsetky odpovede na otazku odmietanie jedneho prsnika, avsak vsetky sa tykali toho ak je mlieka v prsniku malo a preto ho dieta odmieta. Ja mam opacny problem, babatko mi odmieta prsnik lebo je tam vela mlieka respektive vacsi prud a potom sa s mliekom drhne. Aj ked si odsajem, prud mlieka mu stale nevyhovuje napriklad vtefy ak sa chce uspat a tecie mu prirychlo mliecko. Aspon takto som to odpozorovala. Na zaciatku mi rozhryzol bradavku ked sme rozbiehali kojenie a pteto je ten tok vacsi. Co mam robit v takomto pripade? Menej prikladat na tento prsnik a odsavat alebo pouzit klobucik? Dakujem za radu.

Milá Lucia,

v takejto situácii vám odporúčame poradiť sa osobne s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Z tohto pozorovania možno vyhodnotíte, že bábätko v skutočnosti na tomto prsníku nereaguje na prílišný tok mlieka, hoci sa to tak javí. Pri správnom prisatí bábätká totiž nemajú problém s veľkým tokom mlieka. Reakcia bábätka na zníženie toku mlieka sa niekedy paradoxne môže zdať ako práve reakciou na prílišný tok mlieka. Bábätko sa môže totiž pri dojčení z tohto prsníka dusiť, kašľať, vypľúvať mlieko, matke dokonca môže mlieko viditeľne striekať, keď sa bábätko odpojí od prsníka, medzi dojčeniami sa tento prsník môže výrazne nalievať a vznikajú v ňom hrče – všetky tieto prejavy však v skutočnosti paradoxne znamenajú reakciu na pokles toku mlieka. Existujú vysvetlenia, prečo je to tak, najjednoduchšie je však, aby ste túto situáciu prešli spolu s poradkyňou pri dojčení.

V žiadnom prípade vám neodporúčame túto situáciu riešiť klobúčikmi, ktoré by mohli dojčenie výrazne skomplikovať a rovnako vám neodporúčame znižovať tvorbu mlieka v tomto prsníku.

V prípade, že by skutočne išlo o reakciu bábätka na zníženie toku mlieka, potom spolu s poradkyňou zlepšíte dojčenie z tohto prsníka a prejdete ďalšie kroky, o ktorých ste už čítali v predchádzajúcich odpovediach z našej poradne.

Ak by skutočne išlo o situáciu, že bábätko reaguje na prílišný tok mlieka, bude kľúčové upravovať prisatie bábätka na správne asymetrické, aby bábätko dokázalo zvládať a regulovať tok mlieka. Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odmietanie prsnika