Dojčenie a IVF

Eva    17.09.2017, 14:52

Dobrý deň, malý má 25m. a chceli by sme ísť na ďalší IVF. Bolo nám však povedané, že môžeme ísť na zákrok až po ukončení dojčenia. Jedáva ráno,na obed pred spaním a v noci 2-4x. Nerada by som ho nasilu odstavovala ale ani nechcem aby mu hormonálna príprava na zákrok nejak ublížila. dali mi zatial Diphereline a Menopur a neviem čo ešte k tomu bude. Niekde som čítala že by to nemalo vadiť a kvôli tomu sa nemusí prestať dojčiť.Ale či presvedčím o tom aj Dr. že chcem pokračovať v dojčení aj počas IVF? občas vypije aj obyčajné mlieko ale od neho má riedku stolicu a má malé pupáčiky na rukách a nohách.pravdepodobne alergia na mlieko tak neviem čo by som mu mala namiesto dojčenia dávať? ako ho odstaviť? neviem čo mám urobiť? či počkať kým sa sám odstaví a potom ísť na IVF? Ale nechceme to kvôli veku manžela veľmi odďalovať. Poradťe nám prosím. Ďakujeme

Milá Eva,

dojčiace matky sa často nesprávne dozvedajú, že pred umelým oplodnením už nemajú dojčiť. Jedným z dôvodov je, že dojčenie staršieho dieťaťa sa nesprávne nepovažuje za dôležité a preto je jednoduchšie matke dojčenie zakázať, ako hľadať informácie, či je možné, aby v tej-ktorej situácii dojčenie pokračovalo. Niekedy sa argumentuje tým, že počas dojčenia sa nedokáže vložené embryo zahniezdiť, pretože dojčenie spôsobuje kontrakcie maternice, ktoré spôsobia potrat (čo nie je pravda). Ďalším častým dôvodom je liečba, ktorú by mala žena podstúpiť. Lieky sú relatívne dobre preskúmaná záležitosť, je známa farmakokinetika liekov, často sú známe štúdie a prípadové štúdie o dojčiacich matkách, ktoré lieky užívali. Existujú knihy, ktoré každý jeden liek popisujú na mnohých stranách a kategorizujú ich z hľadiska dojčenia a bezpečnosti pri dojčení. Keď odpovedáme na otázky o liekoch, každú jednu otázku starostlivo zvažujeme (rovnako tiež akúkoľvek inú otázku). Otázky o liekoch v prípade potreby konzultujeme so svetovými odborníkmi, ktorí sa touto témou zaoberajú desaťročia: Profesor Thomas Hale, profesor Gideon Koren, profesor Jack Newman. Často konzultujeme daný liek minimálne s jedným z týchto odborníkov, niekedy i so všetkými tromi. Lieky, ktoré by ste potrebovali užívať, sa budú vylučovať do materského mlieka v stopových, zanedbateľných množstvách, ktoré nemajú ako ovplyvniť dojčené dieťa. Nehovoriac o tom, že takáto liečba zásadným spôsobom zníži tvorbu mlieka takmer na nulu, takže nielen, že v materskom mlieku budú absolútne zanedbateľné množstvá liečiva, ešte sa aj významne zníži tvorba mlieka.

Čo sa týka pitia mlieka, aj ak by ste vôbec nedojčili, dieťa v tomto veku nepotrebuje mlieko a nemalo by podľa WHO dostávať akékoľvek mlieko (či už kravské, kozie, umelé alebo rastlinné mlieka či iné mlieko) v množstvách, ktoré by mali nahrádzať materské mlieko. Ak dieťa nemôže byť dojčené, po 6 mesiaci je bezpečnejšou voľbou zavádzať pestrú a čerstvú tuhú stravu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie a IVF