Čakať na plač?

Monika    17.09.2017, 15:13

Dobrý deň, máme bábätko vo veku 3 mesiace. Je plne kojená, krásne priberá, pediatrička je so zdravotným stavom spokojná. S manželom sme po narodení veľmi rýchlo rozpoznali, ktorý plač čo znamená, resp. ktorý je "plač pre hlad". Vždy sa snažím, čo najskôr uspokojiť jej potreby. Malá je usmievavá, psychomotoricky šikovná, sociálne dobre adaptovaná (úsmevy, reakcia na tváre,...). Rada by som sa opýtala, či mám čakať kým si papanie vypýta plačom. Je v období cmúlania pästičiek a satia palčeka a odvtedy takmer neplače. Ani v noci. Väčšinou chce papať keď silno saje palček, alebo mrnčí, keď sa ukladá na spanie,tak palček cmúla. Cumlík odzačiatku odmieta a my jej ho nenútime. Ďakujem

Milá Monika,

dôležitou podmienkou úspešnosti dojčenia je dojčenie podľa potrieb bábätka. Pri interpretovaní potrieb bábätka sa často nesprávne vychádza z predstavy, ktorú o dojčení vytvára spoločnosť, kde je normou kŕmenie umelým mliekom z fľaše. Ak sa aj dojčenie vníma ako prostriedok pre nakŕmenie dieťaťa mliekom, zabúda sa na celý rad potrieb, ktoré si dieťa môže a má uspokojovať dojčením.

Preto je v tejto situácii pre vás kľúčové pochopiť, že vaše bábätko sa chce dojčiť nielen vtedy, keď potrebuje piť mlieko. Jeho rovnocenne dôležitou potrebou je dojčiť sa napríklad pre reguláciu jeho fyziologických funkcií. Bábätko sa dojčí vtedy, keď potrebuje regulovať dýchanie, srdcovú činnosť, telesnú teplotu, znížiť prežívanie stresu alebo pociťovanie bolesti. Dojčenie reguluje spánkové cykly a príjem potravy. Bábätko sa teda môže chcieť dojčiť veľmi často a veľmi dlho a nemusí celý čas pri tom len piť mlieko. Aj satie bez pitia je dojčenie a je dôležitou súčasťou dojčenia.

V praxi to znamená, že sa môže chcieť dojčiť omnoho častejšie, než to teraz pozorujete. V praxi to znamená, že bábätko možno dáva najavo, že potrebuje zaspinkať, ale riešením tejto situácie pokojne môže byť ponúknutie dojčenia, pretože bábätko môže zaspať na prsníku a zaspávanie na prsníku je dôležitou funkciou dojčenia. Plač je už veľmi neskorým signálom potreby dojčenia, kedy už dlhšie pred tým bábätko dávalo najavo potrebu dojčenia. Preto nečakajte na plač. A je dosť dobre možné, že si vaše bábätko momentálne satím pästičiek a prstíkov nahrádza satie na prsníku, ktoré mu chýba.

Odporúčame vám preto stretnúť sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne vyhodnotili, či cmúľanie palčeka a ručičiek súvisí s reakciou bábätka na nedostatok dojčenia. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť a toto bude kľúčové pre to, aby ste nastavili spoločne kroky, ako postupovať ďalej. Poradkyňa s vami prejde praktické otázky toho, kedy ponúkať bábätku dojčenie a ako často dojčiť a v prípade, že by sa ukázalo, že cmúľanie palčeka a ručičiek je prejavom zníženia tvorby mlieka, spolu s poradkyňou urobíte kroky pre zlepšenie dojčenia.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Čakať na plač?