Dieta si chyta svoju bradavku

Sandra    17.09.2017, 15:28

1. 28 mesiacov 2. MM 6x denne + bezna strava 3. Nie 4. Dobry den. Obraciam sa na Vas s prosbou o pomoc. Syn si uz niekolko mesiacov chyta svoju bradavku pri zaspavani. Kedysi zaspaval na prsniku, potom sa odnaucil zaspavat takto, ale nadalej ponukam MM pred spankom, dennym i nocnym. Manzel niekde cital, ze pri dlhodobo kojenych detoch sa mlieko zacne tvorit aj detom. Je to mozne? Ci je to len zlozvyk na upokojenie? Na vecer ku stale odstriekavam aj trochu mlieka na lyzicku s vit D. (Zijeme v Anglicku). Je mozne, ze chce, aby to mlieko tieklo.aj jemu. Zakazdym to robi, ked je unaveny a vadi mi, ak to robi na verejnosti. Navyse si takto uz zdvojnasobil bradavku a mal ju aj zapalenu. Infekcia zmizla, ale bradavka sa stale zvacsuje. Prosim o pomoc. Som zufala. P.s.: Cumlik nepouziva, namiesto neho si cmula 2 prsty od narodenia.

Milá Sandra,

mnohé deti si nachádzajú náhradné mechanizmy pre upokojenie – natáčajú si vlasy na prsty, hryzú si nechty, cmúľajú si prsty a najčastejšie tieto mechanizmy využívajú pre zaspatie. Vaše dieťatko si takto začalo naťahovať bradavku. Tieto mechanizmy sú náhradou za prirodzený mechanizmus pre upokojenie a prípadne uspatie dieťaťa. Často takto deti reagujú na to, že nemajú možnosť dojčiť sa tak často, ako by v skutočnosti potrebovali (toto je najčastejšia príčina cmúľania prstov od narodenia). Riešením vašej situácie môže byť skúsiť zvážiť zvýšenie tvorby mlieka a zvýšenie častosti dojčenia. Pokúste sa postupne vrátiť sa k uspávaniu synčeka dojčením. Tieto kroky by ste mali urobiť pomaly s ohľadom na povahu synčeka. Niektorým matkám fungovalo, že začali dieťatko dojčiť trochu neskôr pred bežným časom dojčenia pred spánkom a že dieťa bolo už také unavené, že zaspalo pri dojčení, hoci pred tým už pri dojčení nezaspávalo. Iné matky využili pripravenosť na spánok a ponúkli dieťatku prsník v šatke alebo v inom nosiči, ktorý im pomohol, aby dieťa zaspalo skôr a ešte stále pri dojčení. Pokúste sa postupne odpútať pozornosť synčeka od naťahovania svojej vlastnej bradavky, hoci to pravdepodobne nepôjde hneď, pretože už je na takúto formu upokojovania zvyknutý. Naťahovanie vlastnej bradavky dieťaťa nesúvisí s dojčením ako takým, hoci možno môžete skúsiť prestať odstriekavať si mlieko na lyžičku priamo pred ním, aby to nevidel. A rozhodne nie je pravda, že starším dojčeným deťom sa začne tvoriť potom vlastné materské mlieko počas posledných mesiacov dojčenia. Pokúste sa postupne nahradiť upokojovanie bábätka nosením, dojčením, hoci je synček už väčší, ešte stále toto môže významne pomôcť.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dieta si chyta svoju bradavku