Plačlivé bábätko

Gabika    18.09.2017, 09:05

Dobrý večer,rada by som sa poradila,mám skoro 6 týždňové bábätko,mala je kojená,cez deň každé tri hodiny pýta,spi veľmi zvláštne,stále sa budí,hneď zaspí síce keď ju pohojdám v kočíku alebo na rukách,ale jw to narocne,nič nestíham..:( ale to nie je až taký problém,mala krásne pije,pocujem ako prehlta,vidím,že sa dostatočne napapa,už aj počas kojenia si nakonci odgrgne,ale keď dopije často hneď začne plakať,ešte si odrgne,málokedy grcka,keď jej skúsim dať ešte papať nechce ,napína ju,pekne kaka,máva to hlavne navecer,ale aj hocikedy cez deň,na stravu si dávam pozor,každý mi hovorí,že mám ťažké mlieko asi pre ňu,a že mám skúsiť umelé,ale to nevidím ako riešenie,jw to moje druhé dieťa,prvú som kojila skoro do dvoch rokov a som aj zdravotná sestra,prikladať sme sa učili a vidím,že priložená je dobre len nechápem prečo place hneď ako dopije keď vidím,že dosť sa napapa..je to narocne a potom do toho tie spanky zle..

Milá Gabika,

pre vašu situáciu existujú vysvetlenia, ktoré je však omnoho jednoduchšie pochopiť a prijať pri vysvetlení v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Túto situáciu nespôsobuje zloženie vášho mlieka, ktoré je vždy správneho zloženia pre vaše bábätko, na svoje mlieko sa môžete spoľahnúť. Riešením tejto situácie by rozhodne nemalo byť podstupovanie rizík používania umelej výživy, umelé mlieko nemá ako zlepšiť spánok bábätka. A túto situáciu nespôsobuje ani to, ako sa stravujete. Môžete sa stravovať tak, ako ste zvyknutá a jesť to, čo vám nespôsobuje problémy. Prečítajte si k zbytočnosti obmedzovania sa počas dojčenia tento článok:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/strava/

Kľúčom k riešeniu vašej situácie je pochopiť, že dojčenie predstavuje spôsob starostlivosti o bábätko, nie je to len kŕmenie. Bábätko potrebuje pomoc so zaspávaním a spánkom. Častým dôvodom, pre ktorý sa bábätko chce dojčiť je to, že je unavené a potrebuje sa uviesť do stavu pohody, v ktorom jednoduchšie zaspí. Zaspávať na prsníku je pre bábätká úplne normálne, je to jedna z funkcií dojčenia. Bábätko má aj iné potreby ako hlad. Iné fyzické a psychické potreby nie sú o nič menej dôležité ako hlad. Nemožno ich odsúvať do úzadia len preto, že si logicky zdôvodníme, že nie je hladné. Spánok bábätka po zaspatí je iný než spánok dospelých. Malé bábätko potrebuje väčšinou dlhé uspávanie a po zaspatí je ešte mnoho minút v ľahkej spánkovej fáze, v ktorej sa ľahko precitne. Preto bábätko, ktoré položíte do postieľky alebo kočíka, sa pravdepodobne skoro zobudí – preto môže pomôcť, ak ho budete počas spánku nosiť v nejakom nosiči, pretože potom bude spať lepšie a nezobudí sa tým, že sa ho snažíte položiť. Pre mnohé bábätká môže byť samostatné hodinové spanie v postieľke nereálny cieľ. Niektoré bábätká zobudí aj preloženie do postieľky a potom sú opäť hore a toto celé sa opakuje, a tým pádom ukladanie na spánok trvá veľmi dlhú dobu alebo bábätko vôbec nespí. Preto mnohým mamičkám napríklad pomáha aj to, ak dojčia bábätko po ležiačky na posteli a po zaspatí už s ním nehýbu.
Večer môže byť pre mnohé bábätká náročný. Je bežné, že približne v tomto čase sa všetky bábätká chcú často dojčiť, chcú byť na prsníku neustále a vybratie prsníka z úst spôsobí plač. Preto je dobré umožniť v tomto čase dieťatku sa dojčiť stále, skúste si ho dať do nejakého nosiča a zároveň ho dojčiť alebo si s ním ľahnite a dojčite poležiačky. Netrápte sa, dojčite bábätko bez toho, aby ste sa snažili, aby vydržalo aspoň nejakú dobu bez prsníka. Časté pitie nemôže ublížiť, ani zaťažiť bruško, bábätká sú z tehotenstva zvyknuté na konštantný prísun živín a čím častejšie sa dojčia, tým je to pre ne lepšie. Nemôžu sa „prejesť“.

Z praktického hľadiska môže potrebu častého dojčenia a fyzického kontaktu pomôcť naplniť nejaký vhodný nosič pre bábätká či šatka – pozrite si napríklad tieto fotografie.

Pre bábätko je dobré, aby trávilo čas v matkinom náručí a väčšina bábätiek potrebuje pomoc pri zaspávaní.

K tejto téme si prečítajte aj tento článok:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/kolika-plac/

Odporúčame vám osobné stretnutie s poradkyňou pri dojčení, aby ste sa mohli porozprávať o tejto téme detailnejšie a viac cielene na vaše konkrétne bábätko. V tomto smere by vám mohla pomôcť aj návšteva podpornej skupiny dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

aby ste získali tipy od iných mamičiek, vysvetlenia a podporu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Plačlivé bábätko