Na prsníku celú noc

Soňa    18.09.2017, 09:29

Dobrý deň. Mala by som dve otázky. Synček (4M, 8kg, výlučne dojčený, žiadne fľaše, cumlíky, nosený, spíme spoločne) sa, samozrejme, uspáva na prse, na ktorom ale ostáva prisatý cez deň aj v noci takmer počas celého spánku. Občas prso pustí, ale po chvíli keď si uvedomí, že ho nemá, začne ho opäť vášnivo hľadať. Nejde pritom o prechod z jednej fázy spánku do druhej, ale skutočne o non-stop prisatie. Nemám problém dojčiť ho v noci koľko krát potrebuje a ani mi toto jeho nonstop prisatie nijak zvlášť neprekáža, cez deň spí proste na mne, alebo prisatý v šatke a v noci leží tiež buď na mne, alebo ležíme vedľa seba. Len sa chcem opýtať či je to bežné. Keďže to robí, verím že to z nejakého dôvodu potrebuje. Je mierne hypertonický, v spánku býva nepokojný a možno sa tak uvoľňuje. Máte s tým nejakú skúsenosť? Zvykne to postupne ustupovať? Moja druhá otázka - kamarátka mi rozprávala o metóde pevného objatia, ktorej cieľom má byť poskytnúť dieťaťu (jej má niečo cez rok) miesto nočného dojčenia silné objatie, ktoré ho ubezpeči o prítomnosti matky, ale bez prsa a takto dieťa "odučiť" častému nočnému dojčeniu. Osobne to považujem za úplnú hlúposť už len v tom, že musí aj tak vstať, v konečnom dôsledku dieťaťu neposkytne to čo ono potrebuje a nikto nie je spokojný. Predpokladám, že dieťa sa postupom času v noci samo prestane dojčiť často, a že sa nebude ani vo vyššom veku dojčiť len zo zvyku, ale podľa toho, ako to potrebuje. Verím, že ono samo vie, kedy je pripravené "ubrať" a nie je to len pohodlnosť a zvyk a neexistuje správny vek kedy by už "malo" mať nejaký konkrétny počet dojčení. Aký je váš názor? Ďakujem.

Milá Soňa,

máme skúsenosti s matkami, ktoré popisujú niečo podobné ako vy. Neexistuje žiadny vek, kedy by malo dojčenie prebiehať podľa inej schémy než tej, ktorú si určí samo bábätko. Vaše dieťa vie, prečo potrebuje tento spôsob dojčenia a je skvelé, že vy ste našli spôsob, ako mu takéto časté a dlhé dojčenie umožniť. Vaše bábätko nie je rozmaznané, nezneužíva vás. Bábätká v tomto veku nemajú ani schopnosť manipulovať, táto schopnosť vzniká až v neskoršom veku. Akákoľvek metóda, ktorá by znižovala počty dojčení, ohrozuje dieťa a matku rizikami nedojčenia. Bábätko chce byť s niekým v blízkom kontakte (ideálne je nosiť ho v takejto situácii v šatke či inom nosiči). Bábätká potrebujú byť v náručí rodičov, a keď tam nie sú, môžu byť nespokojné. Mnohé bábätká nespĺňajú predstavu rodičov o tom, že po nadojčení by mali byť spokojné, ležkať a nejakú dobu sa hrať samy. Dojčenie bude pre vaše dieťa zdrojom istoty do budúcnosti.

Odporúčame vám navštíviť podpornú skupinu dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

aby ste získali viac podpory a povzbudenia a možno stretnete aj iné matky, ktoré to majú podobne ako vy. Spoločne s poradkyňou, ktorá vedie skupinu, by ste sa navyše mohli pozrieť na dojčenie a vyhodnotiť ho z hľadiska výdatnosti pitia. Niekedy výnimočne totiž takéto časté a dlhé dojčenia môže súvisieť aj s tým, že je potrebné zlepšiť dojčenie. Z vášho popisu sa nezdá, že by toto bola vaša situácia, ale pre istotu sa spoločne s poradkyňou na dojčenie pozrite.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Na prsníku celú noc