Ako odučiť od dojčenia

lucia    23.09.2017, 18:34

Dobrý deň. Potrebovala by som pomôcť. Moja dcerka ma 10 mesiacov a jeden týždeň a chcela by som prestať kojiť. Narodila sa o dva mesiace skor a je velmi zlatunka, sikovna, ale vkuse chce piť z prsníka. vyskúsala som 4 druhy flias so vsakovakymi cumlikmi, rozne druhy mlieka a nic, ani nema zaujem, ani si necucne, neviem uz co mam robit. Rada by som prestala kojit len neviem ako na to. Vedeli by ste mi prosim poradit? dakujem

Milá Lucia,

Neexistujú nijaké zázračné spôsoby, ako s ľahkosťou odstaviť dieťa, ktoré ešte na to nie je pripravené, a je jedno, či ide o denné, či nočné odstavenie, či oboje. Hoci v rôznych článkoch istotne nájdete celú škálu návodov ako to urobiť, nič vám nezaručí, že takýto návod bude presne rovnako fungovať aj pri vašom dieťati a že odstavenie v noci pre neho nebude traumatické. Napríklad, čo sa týka nočnej starostlivosti: deti sa v tomto veku nebudia primárne pre to, že potrebujú „jesť“ či „piť mlieko“, ale pre to, že dojčením získavajú celú škálu iných mimoriadne dôležitých vecí - od istoty cez upokojenie až po jednoduchý spôsob, ako naspäť zaspať. Toto je to, čo je pre ne na dojčení dôležité, a zároveň dôvod, pre ktorý odstavenie „na noc“ nie je jednoduché. A existuje aj možnosť, že dieťa sa síce prestane dojčiť, ale neprestane sa budiť, a potom môže byť uspávanie v noci ešte náročnejšie ako doteraz.

Dieťa vo veku 10 mesiacov nepotrebuje fľaše, cumlíky a umelé mlieko a to ani v prípade, že by vôbec nebolo dojčené. WHO hovorí jasne, že žiadne mlieko – ani umelé, ani kravské, kozie, rastlinné, či iné, by sa po 6 mesiaci nemali používať v množstvách, ktorými by sa nahrádzalo materské mlieko, pretože by išlo o škodlivú a zbytočnú praktiku. Nedojčené dieťa by malo prijímať čerstvú a pestrú nutrične bohatú stravu. Toto je však často pri 10-mesačnom dieťatku problém. 10-mesačné dieťa totiž má byť ešte prakticky takmer výlučne dojčené, takmer 100 % jeho príjmu potravy má v tomto veku tvoriť naďalej materské mlieko. Aj preto sa vaše dieťatko správa tak, ako popisujete, že chce byť často na prsníku – toto je najmä preto, že dieťa v tomto veku dojčenie ešte nevyhnutne potrebuje a predčasné odstavenie v tomto veku prináša riziká aj pre zdravie dieťaťa a aj pre zdravie matky. A tieto riziká by bolo dobré vo vašom prípade dôkladne zvážiť. Fakt, že v našej spoločnosti je bežné dojčiť do pol roka – roka, neznamená, že toto je normálne a že je to dobré pre zdravie detí. Mnohokrát sa navyše matky dozvedajú, že by mali dieťa odstaviť v situáciách, ktoré vôbec nemusia a nemajú končiť odstavením:

  • napríklad potrebujú užívať lieky alebo podstúpiť nejakú liečbu

Je dôležité vedieť, že dojčiaca matka má právo na liečbu a v drvivej väčšine prípadov je možné nájsť spôsob liečby, pri ktorom je bezpečnejšie pokračovať v dojčení. Ak by to bol váš prípad, môžete nám na dojcenie@mamila.sk napísať, čo konkrétne v tejto oblasti riešite a budeme spolu hľadať riešenie.

  • matka musí znova nastúpiť do práce alebo do školy a dieťa do jaslí/škôlky a prípadne začne matka chodiť na služobné cesty, či pracovať na zmeny

Aj v týchto situáciách je možné hľadať riešenia, pri ktorých by dojčenie pokračovalo a v skutočnosti by pomáhalo matke aj dieťaťu zvládnuť túto situáciu.

  • často matky uvažujú o odstavení preto, že už sú vyčerpané, či už z dennej alebo z nočnej starostlivosti o dieťa, prípadne zažívajú tlak od rodiny, priateľov, okolia, aby už prestali dojčiť a už nevládzu

V týchto a v mnohých iných situáciách by vám mohla pomôcť poradkyňa pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Rozhovor s poradkyňou pri dojčení vám možno pomôže vidieť aj iné možnosti riešenia situácie, pri ktorom by sa dalo pokračovať v dojčení. Pretože ak teraz zvažujete, ako zabezpečiť dcérke náhradnú výživu a napríklad uvažujete o podávaní mlieka, je dôležité si uvedomiť, že ak niekto považuje podávanie umelého mlieko po 1. roku za nevyhnutné, tak by mal v prvom rade pokračovať v dojčení. Materské mlieko obsahuje 1200 látok, ktoré nikde inde vaše dieťa nezíska, okrem toho probiotiká, kmeňové bunky a dojčenie bude naďalej dcérke významne dopĺňať výživu. Nehovoriac o vplyve satia na prsníku, ktoré samo o sebe kľúčovým spôsobom ovplyvňuje vývoj ústnej dutiny, mozgu a iné. Skúste preto zvážiť rozhovor s poradkyňou, ktorá vás samozrejme nebude nútiť v dojčení pokračovať, ale môže vám dať nový pohľad na vec. Ak by ste sa predsalen rozhodli odstaviť, nemusíte dieťatku dávať umelé alebo iné mlieko. Rovnako sa v takej situácii neodporúča nijakým spôsobom, zvlášť nie liekmi zastavovať tvorbu mlieka. Tvorba mlieka odznie sama od seba a nie je potrebné preto nič robiť, ani užívať lieky, ani si prsníky sťahovať, piť menej tekutín, či iné babské rady. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako odučiť od dojčenia