Alergia na ryzu

Danka    26.09.2017, 09:51

Dobry den! Rada by som sa informovala ohladne alergii. Nas maly ma uz takmer 6 mesiacov. Od malicka priserne spinka, stale sa budi, bez cicky nezaspi, ale to je este OK. Ked mal okolo 3 mesiacov, isli sme na vysetrenia, lebo v spanku sa doslova metal, na EEG neukazalo nic, problemom zevraj bude brusko a krce. Tak nam diagnostikovali alergiu na mlieko aj kvoli inym priznakom. Odvtedy som na diete. Bola u nas aj laktacna poradkyna, dojcenie je v poriadku, maly sa spravne prisava, efektivne taha, dobra poloha, no aj tak mi grckal a priserne sa stale pucil. Kedze spanok sa nezlepsoval, poradili nam davat kasu Beba Sinlac na ryzovom zaklade. Strasne mi po nej zacal vracat, uplne prudy.. Skusala som o par dni neskor a zasa. Je mozne, ze by mal miesto mlieka alergiu na ryzu? Musim aj ja teda obmedzit ryzu v strave, alebo staci, ze jeho nebudem na nejaky cas dokrmovat s ryzou? Dakujem!

Milá Danka,

umelé mlieko nemá ako zlepšiť spánok dieťaťa, hoci jeho marketing dokáže zúfalých rodičov presvedčiť, že to tak je. Navyše, ak má dieťa potvrdenú alergiu na bielkovinu kravského mlieka, nemalo by dostávať umelé mlieko, ktoré sa vyrába práve z kravského mlieka. Ak máte podozrenie, že príčinou správania vášho bábätka môže byť alergia na ryžu, rovnako ako pri podozrení na alergiu na bielkovinu kravského mlieka by malo pomôcť to, že by ste prestali na najmenej týždeň túto potravinu úplne konzumovať. Ak sa situácia nezlepší, je pravdepodobne zbytočné uvažovať nad tým, že by správanie dieťatka mohlo súvisieť s týmto.

Správanie vášho bábätka môže mať medicínsku príčinu a v takom prípade budete hľadať s pediatrom možné riešenia tejto situácie. Je náročné posúdiť vašu situáciu prostredníctvom internetu, ale niekedy matky popisujú podobné správanie a riešením takejto situácie býva intenzívna pomoc bábätku so spánkom. Napríklad počas dňa odsledovať, ako dlho bábätko vydrží po zobudení sa, hore a začať ho uspávať ešte skôr, než by inokedy zaspalo. Začať už možno 20 – 15 minút pred očakávaným spánkom s monotónnym pohybom bábätka, napríklad v šatke alebo v nosiči, napríklad pri upratovaní, alebo sa len tak hojdať na fitlopte, či kráčať po vonku. Niektoré bábätká potrebujú veľmi cielené uspávanie, potrebujú stále rovnako sa opakujúci monotónny pohyb, ak už začnú zaspávať, nesmie sa zmeniť rytmus uspávania a naopak, ak sa tvária, že nezaspia, zmeniť spôsob pohybovania sa, spojiť nosenie s dojčením a pohybom a podobne. Mnohé bábätká potom po zaspatí potrebujú ostať v tej polohe, v ktorej zaspali (aj preto je dôležité uspávať v nosiči alebo šatke) a ak sa precitajú zo spánku, ponúknuť im rýchlo znova prsník alebo ich uhojdať, aby ešte spinkali. Rovnako v noci potrebujú bábätká byť v tesnej blízkosti matky, aby pri prvom náznaku precitania dostali prsník a mohli pokračovať v spánku. Niekedy intenzívna starostlivosť o spánok zlepší správanie bábätka, zníži mieru plaču, grckania a správanie, ktoré sa popisuje ako „kolika“ alebo „boľavé bruško“.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Alergia na ryzu