Zavádění UM při neprospívání?

Lucie    26.09.2017, 15:27

Dobrý den, opět se na Vás obracím s prosbou o radu, tentokrát ohledně pomalého přibírání na váze. Mám chlapečka 12,5m., na roční kontrole před pár týdny 73cm, 8,210kg. Pediatrička má podezření na celiakii, prozatím mi doporučila na noc přikrmovat z flašky umělým mlékem. Kromě ní mě do toho nutí i okolí, ale já se na to necítím. Syn pravidelně jí rozmanitou stravu, občas ochutnái ode mě, někdy sní sice méně, nicméně nadále kojím dle jeho přání a na noc už to máme i jako rituál, který je mi příjemný a nechci ho nahrazovat flaškou.Bohužel jsem párkrát podlehla tlaku okolí a zkusila podat um z flašky večer a ráno, jednou jsme z um udělala ovesnou kaši, syn však obecně kaše mmoc v oblibě, stejně jako já, nemá, takže snídaně i večeře jsou typu chléb s máslem, žervé, zelenina nebo ovoce, přesnídávka, to snad nevadí? Moc prosím o radu, je nutné zavádět umělé mléko a případně jak často během dne nebo nějak upravit jídelníček? Moc děkuji za zprávu zpět, srdečně zdravím. LL

Milá Lucie,

veľmi sa tešíme, že stále pokračujete v dojčení.

Čo sa týka vášho popisu situácie, čisto z hľadiska hmotnosti v 12 mesiacoch, ročný chlapček môže mať 8 kíl a toto samo o sebe môže byť v poriadku. Priberanie bábätiek má v rámci percentilového grafu Svetovej zdravotníckej organizácie veľký rozptyl a niekto (niekto úplne normálny) musí byť na 99. percentile rovnako ako niekto (niekto úplne normálny) je na 3. percentile (čo znamená, že priberá oveľa menej). Pre vyhodnotenie priberania je dôležité pozrieť sa na všetky hmotnostné prírastky, ktoré ste zaznamenali počas prvého roka života, ktoré by poskytli omnoho objektívnejší pohľad na to, čo sa deje – či napríklad sa nedeje to, že v minulosti bábätko priberalo dostatočne a potom prestalo dobre priberať, alebo priberá konštantne menej, čo je typické, pre bábätko, ktoré priberá na spodných percentiloch – a ak by toto bola vaša situácia, toto môže byť úplne normálne a netreba to nijako riešiť.

V prípade, že by išlo o situáciu, v ktorej v minulosti dieťatko priberalo dostatočne a teraz prestáva dobre priberať, je možné, že je potrebné zvýšiť jeho kalorický príjem a táto situácia má riešenia, ale riešením tejto situácie v nijakom bode nemá byť umelé mlieko. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie by sa po 6 mesiaci nemalo umelé mlieko podávať žiadnemu dieťaťu, ani v prípade, že by už vôbec nebolo dojčené. Ak dieťa v tomto veku dostáva umelé mlieko, WHO hovorí, že ide o zbytočnú a škodlivú praktiku. Nehovoriac o tom, že dieťa v tomto veku nepotrebuje fľašu a nie je potrebné ho začať učiť používať fľašu. Dieťa v tomto veku sa má učiť piť tak, ako bude piť celý zvyšok života, z pohárika. Nie je jediný dôvod, pre ktorý by vaše okolie malo chcieť, aby toto dieťa pilo umelé mlieko z fľaše. Toto mu v ničom nepomôže. Dieťa v tomto veku sa má učiť jesť pestrú, čerstvú stravu, nie sušené kravské mlieko a piť sa má učiť z pohárika, nie z fľašky.

Situácia, v ktorej dieťa nepriberá dostatočne, môže mať dve možné príčiny:

  1. bábätko má zdravotné problémy a nepriberá dostatočne nie preto, že prijíma nedostatok potravy, ale kvôli svojej chorobe nepriberá dostatočne

Choré dieťa potrebuje dojčenie ešte viac než zdravé. Choré dieťa má dostávať potrebnú liečbu, ak by to potrebovalo, ale má byť naďalej dojčené. Ak by vaše dieťatko skutočne malo celiakiu, potrebuje o to väčšiu ochranu svojho čreva faktormi vystielajúcimi črevo, ktoré sa nachádzajú v materskom mlieku, látkami, ktoré pomáhajú vyzrievanie čreva a látkami, ktoré podporujú správnu mikroflóru v črevách, nehovoriac o probiotických baktériách, ktoré materské mlieko obsahuje. Umelé mlieko nie je liekom na celiakiu a jeho negatívny vplyv na zdravie čreva je práve jedno z rizík používania umelej výživy.

  1. bábätko nezískava dostatok potravy

Riešením takejto situácie je zvýšenie kalorického príjmu dieťaťa: v prvom rade je pri takomto dieťati potrebné zlepšiť dojčenie a zvýšiť príjem materského mlieka a toto je možné aj pri staršom dieťatku.

Preto vám odporúčame stretnúť sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou prejdete všetky doterajšie hmotnostné prírastky a okrem toho by ste mali vyhodnotiť pitie dieťaťa a výdatnosť dojčenia. Mali by ste okrem toho prejsť, čo sa stalo v posledných mesiacoch, či sa nestalo niečo, čo mohlo znížiť tvorbu mlieka. Jednou z častých príčin, pre ktoré sa zníži tvorba mlieka, je používanie cumlíka, fľaše a klobúčikov pri dojčení. Ďalšou častou príčinou je začatie užívania hormonálnej antikoncepcie. Niekedy je možné, že ochorenie, ktoré je spojené s horúčkou (ako napríklad pri črevnej viróze), spôsobí pokles tvorby mlieka. Ďalšie možné príčiny poklesu tvorby mlieka pri staršom bábätku sú uvedené v tomto materiáli:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Ak by to bolo potrebné, prejdete spoločne s poradkyňou, ako odstrániť príčiny poklesu tvorby mlieka a aby ste urobili kroky pre častejšie dojčenie. Spoločne s poradkyňou prejdete otázku spoločného spania, nosenia a fyzického kontaktu s bábätkom, aby ste mohli dojčiť častejšie. Prejdete otázku zavádzania príkrmov. Ročné dieťa by sa malo dojčiť pomerne často a príkrmy by nemali vytláčať dojčenie.

Ak by to bolo potrebné, spolu s poradkyňou prejdete to, ako zvýšiť tvorbu mlieka, ak by to bolo potrebné.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zavádění UM při neprospívání?