Odstavenie kvoli operacii

Magdalena    26.09.2017, 10:40

Dobry den, dojcim synceka uz skoro 3 roky bez problemov a rada by som pokracovala. 31.10. ma vsak caka planovana operacia a podla uspesnosti zakroku pobyt v nemocnici dlhy5-10 dni. Je mozne udrzat si nejako kojenie? Napr. mliecko odsavat, po narkoze asi vyliat a potom darovat na novorodeneckom? Pozicali by mi el.odsavacku? ( Ja ziadnu nemam, iba maleho :-) ) Alebo mam radsej odstavit predtym? Prsia sa mi nenalievaju, je to dlhodobe dojcenie, ale mliecko este mam dost. Viem, ze 3 roky su dost, ale pomaha nam to prekonat nastup do skolky, nemoci, urazy, nieje to len o papani, preto sa nechcem hned vzdat. Je nejaka sanca na udrzanie? ( Nemocnica kde idem na operaciu je 130 km, dochadzka synka nieje mozna) Dakujem za odpoved

Milá Magdaléna,

dojčenie trojročného dieťaťa je naďalej nesmierne dôležité a stojí za to urobiť všetky potrebné kroky pre to, aby ste mohli dojčiť aj napriek tomu, že sa potrebujete liečiť. Pri trojročnom dieťati sa dá mnohé zvládnuť a prekonať a nie je dôvod, aby táto operácia ohrozila vaše dojčenie.

Vo vašej situácii je vhodné v prvom rade preskúmať, aké máte možnosti, aby ste nemusela byť na niekoľko dní oddelená od vášho dieťatka:

1) Preskúmajte možnosť toho, či nie je vaše ochorenie možné liečiť ambulantne/v rámci jednodňovej chirurgie, prípadne, či nie je možné na liečbu len dochádzať. Hľadajte rozličné nemocnice, ambulancie podľa vášho konkrétneho prípadu.

2) Ak je hospitalizácia skutočne nutná, máte nárok, aby ste boli hospitalizovaná aj s dieťaťom aj so sprievodcom k nemu. Ako dojčiaca matka máte na to nárok. Ak by ste nechceli byť hospitalizovaná so svojim dieťaťom, môžete zvážiť to, že by sa na obdobie vašej operácie niekto spolu s vašim synom presťahoval na pár dní do nejakého hotela v meste, kde budete operovaná, aby mohol váš synček dochádzať za vami.

Z hľadiska vašej operácie: môžete dojčiť až do začiatku operácie a potom hneď, ako sa operácia skončí a vy sa na to budete cítiť. Lieky, ktoré budete po operácii dostávať, ani narkóza akéhokoľvek typu, nepredstavujú pre dojčenie žiadnu prekážku. Ak nebudete dojčiť, ale chcete odkladať svoje mlieko pre iné dieťa, ako darcovské materské mlieko, môžete ho odkladať bez ohľadu na túto liečbu. Skúste svoje mlieko odstrekovať a toto je zručnosť, ktorú sa môžete začať učiť už pred hospitalizáciou. Môže stáť za to stretnúť sa s poradkyňou pri dojčení, pretože vás môže túto zručnosť naučiť. Ak by ste mali potrebu použiť odsávačku, poradkyňa pri dojčení vám možno bude vedieť nejakú odsávačku požičať. Na to, či majú odsávačku na oddelení, kde budete hospitalizovaná, sa musíte spýtať priamo toho oddelenia.

Ak by ste boli od synčeka pár dní oddelená, poproste ľudí, ktorí sa oňho budú starať, aby mu neponúkali fľašu alebo cumlík.

A samozrejme, že po príchode z nemocnice môžete synčeka ďalej dojčiť, aj keby ste potrebovali užívať lieky proti bolesti, prípadne iné lieky. Po príchode z nemocnice sa snažte čo najviac času so synčekom stráviť v kontakte koža na kožu, ktorý pomôže tomu, aby dieťatko prekonalo nepríjemný zážitok odlúčenia od vás a pomôže tomu, aby sa bol synček znova ochotný sa prisávať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odstavenie kvoli operacii