Môže sa nakaziť dieťa materským mliekom

Miska    26.09.2017, 13:22

Dobrý deň chcem sa spýtať ze už pred otehitnenim mi zo stolice zistili črevnú candidu. Snažila som sa liečiť a držať diétu ale ostala som tehotná. Teraz ma dcérka skoro tri týždne a plne dojcim. A samozrejme rada by som aj naďalej dojčila preto moja otázka znie môžem na malú cez materské mlieko preniesť tu črevnú candidu? Ďakujem vopred za odpoveď

Milá Miška,

ohľadne toho, čo ste napísali, nemusíte mať v súvislosti s dojčením žiadne obavy. Candida je bežnou súčasťou mikrobiómu človeka a zároveň sa nachádza všade okolo nás. Materské mlieko udržiava Candidu v neškodnej, nepatologickej forme. Treba si uvedomiť, že Candida je oportunistický organizmus a prejavuje sa len v prípade, že na to dostane príležitosť. Vďaka dojčeniu má dojčené dieťa rozmanitý mikrobióm správneho zloženia, ktorý podporuje imunitné funkcie jeho organizmu, zaisťuje, aby sa baktérie a kvasinky typu Candida neprejavili patologickým spôsobom a pomáha mu zostať zdravým, prípadne prekonávať ochorenia ľahším spôsobom.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Môže sa nakaziť dieťa materským mliekom