Mamografia a histologizacia je potrebne odstavit dieta?

mirka    03.10.2017, 14:18

Dobry den, mam 18m syna dojceneho na poziadanie, mam za sebou mamografiu kde som dostala doporucenie na Histologizaciu a mam ukoncit dojcenie. Ja sa chcem spytat ci je pre histologizaciu nutne ukoncit dojcenie, lebo podla reakcii doktorky mi to neprislo jednoznacne, skor sa zamerala na to ze syn ma uz 18m a ze dojcenie mu uz nic nedava, co teda ako argument neberiem, viem presne co mu to dava. V pondelok este budem s primarom hovorit no rada by som vedela vas nazor. Dakujem. Pre upresnenie nasli mi male calcifikaty

Milá Mirka,

pokračujte v dojčení.

Často sa stáva, že odporúčanie prestať dojčiť nemá medicínsky dôvod, ale skôr skutočnosť, že dojčenie "väčších detí" nie je vnímané ako pozitívum a hľadajú sa zámienky, prečo "to už nemá význam". Avšak dojčenie starších detí je dôležité, nehovoriac o tom, že nie je vaša situácia si nevyžaduje odstavenie.

Urobte dva kroky - spýtajte sa, čo presne bolo výsledkom mamografie a pre podozrenie na čo máte histologizáciu absolvovať. Ak to nie je urgentné a nevyhnutné, odložte histologizáciu ešte na neskoršie obdobie - z toho dôvodu, že zásahy na dojčiacom prsníku sú nepríjemné, bolestivé a znejpríjemňujú dojčenie, plus sa nemusia ideálne hojiť.

Ak potrebujete histologizáciu absolvovať teraz, tak ju absolvujte a pokračujte v dojčení, a to z týchto dôvodov:

1. Odstavenie nie je nápomocné aj preto, že tvorba mlieka pretrváva dlhé mesiace po ukončení dojčenia, čiže v prsiach by mlieko bolo tak či tak.

2. Dojčenie nie je prekážkou pre histologizáciu.

3. Dojčenie neovplyvňuje výsledky histologizácie.

Okrem toho:

a) dohodnite sa s lekárom, ktorý bude histologizáciu vykonávať, aby bol rez (ak nepôjde o biopsiu tenkou ihlou) vedený čo najďalej od dvorca (toto by mohlo znížiť tvorbu mlieka pre vaše dieťatko, prípadne aj budúce deti). 

b) dohodnite sa na radiálnom reze, nie reze rovnobežne s líniou dvorca. Bude sa to lepšie hojiť a rana sa bude menej otvárať.

c) tesne pre zákrokom, skúste synčeka nadojčiť. Po zákroku ho môžete dojčiť hneď, keď budete mať chuť.

Máte pravdu, často sa ženy dozvedajú, že majú prestať dojčiť najmä preto, že pri staršom dieťati sa to „už patrí ukončiť“. Stretávame sa s tým, že takéto odporúčanie dostávajú matky starších detí pri akomkoľvek zdravotnom probléme dieťaťa alebo matky. Dojčenie 1,5-ročných detí je však naďalej nesmierne dôležité a predčasné odstavenie aj teraz prináša riziká pre zdravie dieťaťa a aj pre vaše zdravie – najmä v oblasti zdravia prsníkov. Pokračujte preto v dojčení tak, ako to vaše dieťa potrebuje.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Mamografia a histologizacia je potrebne odstavit dieta?