Odstavenie bábätka

Mária    30.09.2017, 11:15

Dobrý deň mám 14,5 mesačnú dcéru. Od začiatku sme mali problémy s dojčením tak som si zhruba od tretieho mesiaca odsávala mlieko pre malú. Najskôr ho pila cez fľašu no teraz už 5 mesiacov ho jej dávam len lyžičkou. Mlieko si už odsávam len 4 razy nakoľko je ho už len okolo 500ml. Večer jej už dávam grís robený z plnotučného mlieka. Skúšam jej dávať aj plnotučné mlieko namiesto materského. Príjma ho celkom dobre a okrem mlieka papá aj ráno miláčik a niekedy zje aj syr. Cez deň vypije okolo 400 ml mlieka. Keď jej dám však plnotučné na večer po gríse tak sa v noci zobudí a pýta si jesť tak jej dám materské. Rada by som ju už odstavila, nakoľko je už únavné to odsávanie lebo sa mi už ťažko púšťa mlieko. Myslíte si že ju to plnotučné až tak nezasycuje ako materské keď sa v noci budí? Predtým mi prespala celú noc a to na večeru mala len kašu z materského mlieka a mlieko ešte. Poradťe mi prosím ako ju mám odstaviť, V minulosti mi vôbec nechcela jesť nič mliečne okrem môjho mlieka zo mliečneho všetkého sa jej zahaňalo. Okrem toho papá dobre všetko a pekne aj prospieva. ďakujem pekne za odpoveď

Milá Mária,

každá kvapka materského mlieka, ktoré vaše dieťatko vypije, mu nesmierne pomáha v normálnom vývoji. V materskom mlieku sa nachádzajú stovky látok, ktoré sa nenachádzajú nikde inde a prispievajú k rozvoju mozgu, reči, zdraviu a správnemu fungovaniu celého tela. O vitamínoch, mineráloch a mnohých iných jedinečných látkach ani nehovoriac. Navyše obsahuje desiatky nenapodobiteľných látok a faktorov, ktoré zvyšujú jeho imunitu a plnia mnohé iné dôležité funkcie. Dojčenie je navyše omnoho viac než len prijímanie materského mlieka. Je obdivuhodné, že ste odsávali pre svoje dieťatko doteraz mlieko. Je pochopiteľné, že toto nie je jednoduché a príjemné a mnohé matky v tomto čase už dávno neodsávajú. Ak máte pocit, že potrebujete s odsávaním prestať, stačí, ak prestanete a z hľadiska výživy dieťatka sa zameriate na pestrú a čerstvú stravu. Na druhej strane nemusíte urobiť rozhodnutie „všetko alebo nič“. Môžete naďalej odsávať a odsávať menej často menšie množstvá. Akékoľvek množstvo materského mlieka, ktoré vášmu dieťaťu ponecháte, bude pre neho prínosom. Okrem toho existujú aj v tomto čase spôsoby, ako zvýšiť tvorbu mlieka, aby sa vám odsávalo jednoduchšie a rýchlejšie, v tomto by vám vedela poradiť poradkyňa pri dojčení osobne.

Čo sa týka mlieka v strave dieťaťa, ak hovoríme o vašej situácii, je dôležité, aby vaše dieťatko dostávalo materské mlieko, ak mu ho môžete odsávať. Žiadne iné mlieko prakticky nepotrebuje, zvyšok kalorického príjmu dieťatka môžete vykryť pestrou a čerstvou stravou, v rámci ktorej môžete podávať aj kravské mlieko, ak je súčasťou vášho rodinného jedálnička, v takej miere, v akej konzumujete kravské mlieko a výrobky z neho vy ako rodina. Svetová zdravotnícka organizácia varuje pred podávaním akéhoľkovek mlieka, nielen kravského, či umelého, ale aj kozieho alebo rastlinných mliek v objemoch, ktorými by sa malo nahrádzať materské mlieko. Dieťa buď získava materské mlieko, alebo by nemalo získavať iný zdroj mlieka s cieľom nahradiť materské mlieko. Ak sa to robí, WHO hovorí, že ide škodlivú a zbytočnú praktiku a zdôrazňuje, že v takejto situácii je dôležitejšie zamerať sa na pestrú a čerstvú stravu.

Jedlo (vrátane mlieka) by súčasne nemalo slúžiť ako prostriedok na uspávanie dieťaťa. Dojčenie je v tomto smere odlišné, pretože dojčiace sa dieťa v noci pije materské mlieko tak, že sa prakticky nedotýka zubov dieťaťa. Iný spôsob podania potravy potenciálne predstavuje riziko pre zúbky. Frekvencia nočných prebudení sa môže pri deťoch v tomto veku meniť a líšiť a nemusí nevyhnutne súvisieť s tým, čo zjedli na večeru. Dobrá správa je, že vaše bábätko je vo veku, kedy sa jeho spánok bude už len zlepšovať v zmysle častosti nočných precitnutí a čoskoro už samo od seba prespí celú noc.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odstavenie bábätka