Odstavenie od kojenia kvoli tehotenstvu

Andy    30.09.2017, 11:20

Dobrý deň, mám 21 mesačnú dcérku. Som v 4tt a nerobí mi dobre kojenie. Napína ma na vracanie a bolí ma v podbrušku. Už tretí deň sa pokúšam odstaviť dcérku od mliečka. Robím dobre? Je mi ľúto,že to musí tak byť. Je to veľmi ťažké..Ale musím pozerať na seba a na bábätko v brušku. Mám výčitky,ale dcérka to dobre zvláda..Až na uspanie,lebo bola navyknutá zaspať na prsníku. Ďakujem za odpoveď.

Milá Andy,

tehotenstvo je z hľadiska psychiky citlivé obdobie: na matku by nemal byť vyvíjaný tlak ani v tom smere, aby odstavila svoje staršie dieťa, ani aby ho dojčila. Matka má dostať dostatok informácií, aby sa mohla zodpovedne rozhodnúť podľa toho, ako ona pozná svoj stav a svoje dieťa. Podporu jej môžu poskytnúť iné matky, ktoré zistili, že sú tehotné počas dojčenia ako aj zdravotníci, z ktorých mnohí už majú rozsiahle skúsenosti so ženami, ktoré dojčili počas celého tehotenstva a potom pokračovali v tandemovom dojčení oboch detí po pôrode.  Môžete sa skúsiť poradiť o vašej situácii na podpornej skupine dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

Okrem toho si prečítajte súpis najčastejších dôvodov, pre ktoré niektoré matky chcú pokračovať a dojčiť staršie dieťa počas tehotenstva:

  1. Ich staršie dieťa je stále príliš maličké na to, aby ho odstavili (ak matka otehotnie do 1. roka veku dieťaťa, je dôležité, aby popri pokračovaní dojčenia, zaistila, že priberanie dieťaťa bude dostačujúce a podávala príkrmy podľa potrieb dieťaťa).
  2. Ich staršie dieťa, aj keď je už veľké, je dojčené a matka aj dieťa chcú v dojčení pokračovať, pretože dojčenie zabezpečuje potrebný príjem mlieka ako aj zjednodušuje výchovu aktívneho staršieho dieťaťa.
  3. Matka otehotnela a pôvodne plánovala dojčiť dlhšie, a tak chce pokračovať.
  4. Matka vie, že dieťa nie je na odstavenie pripravené a chce, aby odstavenie prebehlo, ako míľnik, ktorý dieťa s hrdosťou dosiahne.
  5. Matka vie, že dojčenie poskytuje dieťaťu v každom veku nenahraditeľnú výživu, zvyšuje jeho imunitu, pomáha mu prekonávať choroby a pomáha jej v náročnom období tehotenstva.
  6. Matka chce, aby odstavenie bolo postupné a aby nebolo pre dieťa traumatizujúcim obdobím plaču.
  7. Dieťa zaspáva na prsníku a práve v období tehotenstva matka tento spôsob zaspávania oceňuje, pretože nemusí iným, zložitejším spôsobom uspávať „ťažko uložiteľné“ batoľa.
  8. Dieťa sa často v noci budí a keď mu matka ponúkne prsník, zase zaspí, čo matke vyhovuje, pretože nemusí v noci vstávať a uspávať dieťa inak.
  9. Mnohé iné osobné dôvody.

Vašu situáciu dokážete zvážiť len vy osobne. Ak máte pocit, že potrebujete urobiť zmenu, urobte ju. Môžete tiež zvážiť, že ak nastavíte pravidlá pre dojčenie, nemusí to byť „všetko alebo nič“. Môžete sa pokúsiť zachovať dojčenie v nejakej miere, ktorá bude pre vás prijateľná. Navyše aj vaše pocity počas tehotenstva sa môžu meniť, po prvom trimestri vám pravdepodobne bude lepšie a aj tvorba mlieka sa zvýši a je možné, že budete ochotná zmeniť pravidlá na častejšie dojčenie. Aj keby ste teraz dojčiť prestali úplne, po pôrode sa staršia dcérka môže chcieť znova dojčiť a uvidíte, ako sa budete cítiť vtedy a či sa k dojčeniu vrátite.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odstavenie od kojenia kvoli tehotenstvu